Oni koji govore dva jezika različito rješavaju matematičke probleme

Avaz.ba
20.09.2017 13:20

Oni koji govore dva jezika različito rješavaju matematičke probleme.

Intuicija omogućava mozgu da prepozna brojeve do četiri. Međutim, način rješavanja matematičkog problema zavisi od jezika.

Ova činjenica zainteresovala je istraživače sa Univerziteta Luksemburg da istraže kako na aritmetičke vještine utiče jezik kojim se služe bilingvalne osobe.

Autori studije u svoje istraživanje uključili su studente Luksemburžane koji studiraju u Belgiji i govore njemački i francuski.

U dva različita zadatka koja su data ispitanicima, traženo da je da test sastavljen od jednostavnih i složenih matematičkih zadataka riješe na oba jezika.

I dok su jednostavne zadatke podjednako uspješno riješili na oba jezika, više vremena bilo im je potrebno za rješavanje komplikovanijih zadataka na francuskom, ali su i više grešaka pravili nego u indentičnom testu datom na njemačkom.

Njihova aktivnost mozga praćena je funkcionalnom magnetnom rezonancom. Rezultati su pokazali da su različiti djelovi mozga bili korišćeni prilikom rješavanja problema na različitim jezicima.

Na primjer, prilikom rješavanja jednostavnog zadatka na njemačkom, bio je aktivan mali dio lijevog pemporalnog režnja, dok je prilikom rješavanja složenijeg problema na francuskom jeziku bio aktivan dio mozga koji obrađuje vizuelne informacije.

Istraživači su na osnovu toga zaključili da je potreban dodatni napor kako bi ispitanici riješili matematičke probleme koji nisu zadati na maternjem jeziku, piše “Independent”.

- Rezultati istraživanja jasno pokazuju da su jezici u direktnoj vezi sa računskim operacijama, ističe autor studije.

Tagovi

matematika jezik

Oglasi

NA VRH