RIJEČ STRUČNJAKA

Operacija krajnika kod djece – da ili ne

Dr. Šahinović: Idealan uzrast je od 4 do 7 godina

Piše: Zijada KARIĆ

28.9.2017

Operacija krajnika - da ili ne? To je vječita dilema, gledano iz perspektive roditelja, dok za ljekara to ne bi trebala biti nikakva dilema, kaže dr. Adis Šahinović, specijalista otorinolaringolog. 

Rutinski zahvat

- Operacija je potrebna ako dijete ima neke od problema koji su uzrokovani bolesnim krajnicima. Iz perspektive struke, tačno su definirana stanja i tegobe kod kojih se preporučuje odstranjenje krajnika. Kod djece se obično uz nepčane krajnike odstranjuju i adenoidne vegetacije, odnosno u narodu poznate kao treći krajnik – rekao je dr. Šahinović.

Postoji, dodao je, donja granica kada se ne operiraju krajnici, osim u nekim izuzetnim situacijama. Naime, operacija se ne izvodi kod djece mlađe od 2,5 do 3 godine zbog sazrijevanja i imunološke funkcije koje u toj dobi kod djece imaju krajnici. 

Samo operacija treći krajnik (adenoidektomija) može se uraditi već kod djece 2 do 3 mjeseca po rođenju.


Najveći problem je treći krajnik

- Idealan uzrast za operaciju je od 4 do 7 godina. Što se tiče operacije krajnika, to je rutinski zahvat koji se izvodi planirano i kod dobro pripremljenih pacijenata. Kao i svaka operacije, i ova ima određeni rizik, ali je on u kontroliranim uvjetima sveden na minimum. U ustanovi u kojoj ja radim operaciju izvodimo laserom, tako da je dodatno smanjen rizik od eventualnih komplikacija, kako tokom zahvata tako i nakon njega, tokom postoperativnog perioda – rekao je dr. Šahinović. 

Postoperativni oporavak, govori dr. Šahinović, traje 14 dana. Duži je iz razloga što su to otvorene rane koje se ne šiju i nalaze se na sluznici usne šupljine gdje je vlažno te im treba duže da zarastu. Taj period dijete treba biti u kući i pridržavati se režima ishrane. 

Pacijenti dolaze svakodnevno na kontrole do 14. dana, a 15. dana po operaciji mogu se ponašati kao da nije ni bilo operacije.

Oštećenja sluha

- Adenoidne vegetacije ili treći krajnik je nakupina limfnog tkiva u nosnom dijelu ždrijela. Kod jednog broja djece može ga biti više pa kažemo da je uvećan. Može praviti različite teškoće, kao što su otežano disanje na nos, mogu davati nosni prizvuk govoru, pogodovati ponavljajućim seroznim upalama srednjeg uha, dovesti do oštećenja sluha, pogodovati češćim infekcijama sluznice nosa i sinusa – kazao je dr. Šahinović.

Uvećan treći krajnik, ističe, može zatvoriti ušće Eustahijevih tuba koje povezuju nos i srednje uho, tako da onemogućavaju pravilno ventiliranje srednjeg uha i izjednačavanje pritiska u njemu i vanjskog atmosferskog pritiska.

- To dovodi do stvaranja izljeva tečnosti u srednje uho. Ta tečnost vremenom postaje gušća i kad se dovoljno zgusne roditelji primijete da dijete slabije čuje. Taj problem se rješava operacijom krajnika i ugradnjom ventilacionih cjevčica u bubnjiće i ako se na vrijeme uradi, dijete ponovo čuje normalno i ne ostaju nikakve posljedice – kazao je dr. Šahinović.


Pacijenti na dobitku 

Krajnici imaju funkciju do treće godine života, tako da njihovim odstranjenjem pacijent ništa ne gubi, nego samo dobiva. Kod djece koja imaju bolesne krajnike njihovim odstranjenjem će biti samo zdravija, a nikako podložnija infekcijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.