RIJEČ STRUČNJAKA

Dohrana beba: Treba li hranu usitniti ili gnječiti

Avaz.ba

19.1.2018

Unicefova stručnjakinja predlaže preokret u hranjenju djece zagovarajući usitnjenu hranu. Zamjenica direktora UNICEF-ove udruge 'Baby Friendly Initiative' Gill Rapley izjavila je kako djecu do šestog mjeseca života treba isključivo dojiti, ukoliko je to moguće, a ako nije, hraniti ih zamjenskim mlijekom (formulom) te nakon toga perioda preći na usitnjenu krutu hranu.

Među ostalim, kazala je Rapley, na ovaj način djeca postaju manje izbirljiva kad je riječ o prehrani.

Rapley se prehranom dojenčadi bavi 25 godina, a u više je navrata istaknula kako su njezina istraživanja pokazala da tokom prvih šest mjeseci dojenčad treba hraniti isključivo mlijekom.

Ako je riječ o majčinu mlijeku, djetetu nije potrebna ni voda, a ako se dijete hrani formulom, tada mu se može dati i nekoliko kašičica vode na dan.

Nakon šestomjesečnog životnog razdoblja, Rapley smatra da su djeca sposobna primati usitnjenu, a ne kašastu hranu te je pomalo žvakati.

Britanski pedijatar-gastroenterolog David Candy smatra da je zamisao Gill Rapley dobra, no upozorava kako je teško odrediti precizno vrijeme uvođenja u prehranu usitnjene hrane, jer je to vrlo individualno i vjeruje kako kašice mogu olakšati prelaz u prehrani na usitnjenu krutu hranu.

- Neka djeca lagano će se priviknuti na grudice i sitne komadiće hrane, no kod nekih je oromotorna funkcija u toj životnoj dobi slabo razvijena pa će hranu odbijati, kaže prof. Candy, dodajući kako svakome djetetu treba pristupiti kao individui.

A glasnogovornica "Baby Friendly Initiative" napomenula je kako je Gill Rapley svojim zaključcima istupila u vlastito ime, a ne u ime udruge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.