RIJEČ STRUČNJAKA

Infekcije kože novorođenčeta: Opasnost zvana zlatni stafilokok

"Bebe i mame"

1.2.2018

Piše: Prof. dr. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Jesen i zima periodi su čestih infekcija gornjih dišnih puteva, a vrlo čest izazivač tih infekcija je zlatni stafilokok bilo kao primarni ili naknadno, kao sekundarni izazivač.

Jedna naizgled banalna hunjavica često se tako komplicira infekcijom zlatnim stafilokokom. Simptomi te infekcije su različiti, a najčešći je otežano disanje na nos, koje traje deset do petnaest dana.

Rijetko se ti simptomi shvate ozbiljno u tom smislu da bi se potražila ljekarska pomoć i uradio bris nosa. Najčešće se bolest "odleži" na nogama. Kod velikog broja odraslih osoba zlatni stafilokok bez ikakvih simptoma ostaje i dalje prisutan u nosu.

Takve su osobe zdrave kliconoše zlatnog stafilokoka. One su ujedno rasadnici i izvor infekcije za osobe sa kojima dolaze u kontakt, jer se zlatni stafilokok prenosi na kožu i sluznice drugih osoba kašljanjem, kihanjem, rukovanjem i putem raznih predmeta. Ako trudnica, babica ili bilo koja druga osoba koja je akutni ili hronični kliconoša zlatnog stafilokoka u nosu, dolazi u kontakt s novorođenčetom, bakterije će dospjeti ne samo na sluznice novorođenčeta.

Zapravo, zlatni stafilokok najčešće prvo dospijeva na kožu novorođenčeta s ruku majke, babice ili neke druge osobe koja njeguje bebu, a koja nosi zlatni stafilokok u nosu ili grlu.

Kako izgleda zaražena koža

Na koži novorođenčeta na koju dospiju bakterije javljaju se bule - mjehuri ispunjeni gnojnim sadržajem. Gnojne bule javljaju se bez prethodnog crvenila kože, tankog su pokrova i pucaju brzo, spontano, same od sebe ili u toku kupanja i previjanja bebe.

Na mjestu puknute bule ostaje ogoljena koža, a gnojni sadržaj dospijeva na okolnu zdravu kožu. Na svim tim mjestima javljaju se novi mjehuri ispunjeni gnojem.

U početku bolesti beba ne pokazuje opće simptome infekcije. Dobro jede, dobro spava, nije čak ni plačljiva. Međutim, ako se bolest ne liječi, kada se proširi na veće površine, pojavljuju se znaci općeg poremećaja zdravlja. Beba odbija hranu, povraća, javljaju se proljev i povišena temperatura.

Gdje nastaju gnojni mjehuri

Gnojni mjehuri se javljaju prvo na onim dijelovima tijela koji su bili u kontaktu s inficiranim rukama ili radnim površinama na kojima se previja beba.

Naime, novorođenčad gotovo poslije svakog hranjenja imaju stolicu ili se umokre. U toku samog akta pranja i previjanja, bebu prihvatamo ispod pazuha da bismo oprali predio oko čmara i vanjskog otvora mokraćne cijevi.

Zato se prvi gnojni mjehuri javljaju upravu na koži pazušne regije, u predjelu debelog mesa i stidne regije. Ako se zaraženim rukama dodirivalo lice, ili se beba prihvatala za prste i šake, a to je gotovo uobičajeno, gnojni mjehuri će se javiti i na tim dijelovima tijela.

Pojava infekcije s opisanim simptomima u bilo kojoj sredini, pri čemu mislim na porodilište, porodicu ili jaslice, siguran je znak da tu radi osoba koja nosi zlatni stafilokok u nosu ili grlu.

Kako spriječiti infekciju

U svim zdravstvenim ustanovama provode se preventivne mjere redovnim uzimanjem brisa na zlatni stafilokok iz nosa, sa odjeće i sa radnih površina. No, pravi problem dolazi s pacijentima.

Mi, naime, nismo ni tako bogata sredina, niti tako zdravstveno prosvijećeno društvo, da bi i svaka buduća porodilja imala naviku da uradi bris nosa i grla na zlatni stafilokok.

A to bi trebala uraditi svaka buduća majka pred porod, bez obzira na to da li je prehlađena ili nije. U porodicama sa više djece, kada novorođenče dođe u kuću, briseve bi trebalo uzimati i ostaloj djeci i ukućanima koji su dolazili u kontakt s bebom.

Beba mora imati svoj poseban sto za previjanje i posude za pranje koji će se temeljito čistiti.

Kako postupiti kod infekcije

1. Prije svega, treba konsultovati dermatologa.

2. Majka ne smije mjehure otvarati sama, jer postoji poseban način otvaranja mjehura kako bi se spriječilo raznošenje uzročnika na okolnu zdravu kožu.

3. Koža se ne smije prati vodom i sapunom, jer se na taj način stafilokok rasijava.

4. Beba se smije kupati samo u blagom rastvoru hipermangana.

5. Ogoljelu kožu, nakon pucanja mjehura, liječiti isključivo prema uputama dermatologa.

6. I što je jako važno - treba liječiti osobu koja je izvor infekcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.