Dječiji vitaminski dodaci - samo na preporuku ljekara

Upozorenja

Dječiji vitaminski dodaci - samo na preporuku ljekara

Dr. Jay Hoecker

Vaše dijete je veoma probirljivo kada je u pitanju hrana. Za špinat neće ni da čuje, a grašak mu je najgora noćna mora. Vas brine da li će zbog toga imati problema sa nedostatkom vitamina i da li mu trebate davati suplemente. Evo šta o tome kaže pedijatar s klinike "Mayo" Jay Hoecker.

Iako je vaše dijete probirljivo kad je u pitanju hrana, ne znači da će se kod njega razviti nedostatak vitamina ili minerala. Također, imajte na umu da djeci nije potrebna velika količina vitamina i minerala.

Sva hrana za djecu obogaćena je najvažnijim vitaminima i mineralima, tako da vaše dijete uzima mnogo više minerala i vitamina nego što vi mislite.

Ukoliko smatrate da su vašem djetetu zaista potrebni suplementi, porazgovarajte s pedijatrom. Ukoliko ljekar koji poznaje dijete i prati njegovo zdravstveno stanje procijeni da mu nedostaju određeni vitamini ili minerali, on će mu prepisati određenu dozu. Ali imajte na umu da suplementi ne mogu zamijeniti pravilnu ishranu.

Treba znati da određeni vitamini i minerali mogu biti toksični ako se uzimaju u velikim količinama. Da biste se osigurali da vaše dijete neće uzeti preveliku količinu vitamina, uzimajte samo one koji su isključivo za djecu, a nikako za odrasle. Najvažnije je da djetetu objasnite da vitamini koje mu dajete u obliku bombona nisu prave bombone, već lijek.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH