RIJEČ STRUČNJAKA

Zašto moja beba gubi kosu

"Bebe i mame"

3.4.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić, dermatovenerolog

Zašto je moja beba izgubila bujnu kosicu s kojom je rođena? Ovo je vrlo često pitanje koje dermatologu postavljaju uznemirene majke, naročito mlade majke i majke koje prvi put imaju bebu.

Podjednako često postavljaju ga majke čija je beba rođena sa bujnijom kosom, kao i one čije bebe su rođene sa nešto oskudnijom dlakavošću kože kapilicijuma.

Bez obzira na to kako neko imao oskudno znanje o zdravlju, manje više svi znaju da gubitak kose je alarm koji ukazuje na postojanje nekog oboljenja u organizmu. To kod beba, na svu sreću, nije slučaj. Pa zašto onda bebe ipak gube kosu?

Dva su razloga zbog kojih beba gubi kosu. To su napuštanje uslova koje je beba imala u toku života u materici, a drugi razlog je pod direktnim utjecajem faktora spoljne sredine.

Gubitak kose nakon napuštanja uslova života unutar maternice

Prije svega treba znati da je dlaka dinamična struktura. To znači da je njen razvoj vezan za određene cikluse, samim tim da se faza rasta smjenjuje sa fazom ispadanja.

No, to se dešva tako neprimijetno i sukcesivno, jer se sve dlake ne nalaze istovremeno u istoj razvojnoj fazi, tako da se to ciklično smjenjivanje rasta i opadanja dlake obično ne uočava.

Kod beba, zbog napuštanja uslova koje je beba imala u toku boravka u materici i prilagođavanja uslovima vanjske sredine, taj ciklus smjene rasta i opadanja dlake nije sinhroniziran i zato se u jednom periodu života bebe dogodi jače ispadanje dlake koje istovremeno ne prati odgovarajući rast nove.

Taj period se manifestira obično između drugog i trećeg mjeseca života. Nakon toga dlaka nastavlja normalno rasti, smjenjuju se periodi rasta i opadanja u određenim ciklusima od nekoliko mjeseci i obraslost dlakom se normalizira. Liječenje nije potrebno.

Gubitak kose pod utjecajem vanjskih faktora

Ovaj gubitak kose je posljedica neadekvatnog položaja glave bebe i pritiska o podlogu. Najčešće se dešava, možemo čak slobodno reći da se redovno dešava kod beba koje stalno spavaju na istoj strani, to jest u istom položaju.

Ako je to položaj na leđima, onda će dlaka na zatiljku postati jako prorijeđena pa može i u potpunosti nestati. To se isto dešava ako beba dugo leži na postelji.

Bez obzira koliko posrelja bila mekana, s obzirom na dužinu vremena koje beba provodi spavajući, dlačni krijen usljed pritiska na krvne sudove kože slabije je ishranjen i dlaka ispada, ali korijen u koži ostaje.

Korijen dlake, zbog slabije ishrane usljed pritiska o podlogu na kojoj beba leži, nije uništen, samo je prolazno oštećen, a to oštećenje se manifestira opadanjem dlake iznad kože.

Liječenje nije potrebno, ali je potrebno često mijenjati položaj u kojem beba spava. Dlaka će spontano početi rasti i za četiri do pet mjeseci će ponovo obraslost dlakom biti normalna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.