RIJEČ STRUČNJAKA

Suha koža - rizik od ekcema kod bebe

"Bebe i mame"

13.6.2018

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

Koža novorođenčeta i dojenčeta ima svoje specifičnosti u odnosu na kožu odraslih osoba. U materici je ona imala idealne uslove - stalnu temperaturu, vlažnost i zaštitu od agresivnih sredstava iz okoliša.

Neposredno nakon rođenja i koža bebe je u izvjesnoj mjeri u jednoj vrsti šoka, i polako se počinje privikavati na mnoštvo više ili manje agresivnih sredstava sa kojima se susreće u vanjskom svijetu.

Uljane kupke

Specifičnosti kože bebe ogledaju se, između ostalog i u tome da ona u većoj mjeri upija sve ono što na nju dođe, prije svega sapune i šampone za pranje kože i kose, ali i boje kojima su obojeni rublje bebe i posteljina, kao i ostatke deterdženta i omekšivača.

Zato je prilikom kupanja i njege bebine kože potreban maksimalni oprez. Učestalo kupanje uz upotrebu sapuna i šampona oštećuje i isušuje kožu bebe, što za rezultat ima lakše prodiranje štetnih supstanci iz vanjskog svijeta.

U zadnje vrijeme i u našim apotekama se mogu kupiti uljane kupke i blaga sredstva koja ne isušuju već naprotiv ovlažuju kožu. Zato ćete od ljekara koji vam daje takvo sredstvo za pranje bebe dobiti savjet koji će se u prvi mah učiniti nelogičnim, ali je ispravan.

Savjet, naime, glasi da nakon kupanja ne sapirete sa kože sredstvo u kojem ste prali bebu, nego da ga samo blago posušite peškirom. Veliki broj mladih majki pretjerano strahuje za čistoću bebe i zato ih često kupaju.

Da nevolja bude veća pri tome još više uživaju i smiruju svoju savjest da je beba uredna, ako su sapuni i šamponi mirisni. Mirisne supstance, bilo da potiču iz šampona, sapuna, deterdženta ili omekšivača, dovode do ekcema bebe, naročito ako je koža suha.

Kako izgleda ekcem

Mnogi miješaju ekcem sa atopijskim dermatitisom. Čak je i mnogo ljekara koji to dvoje ne razlikuju. A za razliku od autopijskog dermatitisa koji se skoro nikada ne pojavljuje prije trećeg mjeseca starosti bebe, ekcem se može javiti već u prva tri mjeseca.

Jedno od prvih mjesta gdje se ekcem javlja jeste koža lica, posebno koža jagodica i predio oko usta, jer su to vanjskom svijetu najizloženiji dijelovi kože.

Koža je crvena, suha, sitno se ljuska i svrbi. Dijete nesvjesno češe te dijelove. Kao posljedica mehaničkog oštećenja noktima i prstima, javljaju se crtasti defekti kože, koji često krvare.

Ekcem bebe u okolini usta naročito često se javlja kod beba koje su na vještačkoj ishrani i može biti uzrokovan pojedinim zaostalim, sa kože nedovoljno očišćenim sastojcima vještačke ishrane.

Drugo često mjesto gdje se pojavljuje ekcem bebe je predio kože koji je umotan pelenama, predio guze, donjeg dijela trbuha i prepona. Zbog specifičnosti ove regije i izgled ekcema je drukčiji. Koža je crvena, sjajna, glatka i vlažna, odnosno kvasi.

Savjeti za njegu suhe kože i sprečavanje nastanka ekcema

1 Kožu bebe, naročito ako je i inače suha, perite mlakom vodom, bez dodatka antibakterijskih i mirisnih sapuna, jer je često pranje sapunima i šamponima isušuje.

2 Ako beba ima suhu kožu, perite je i kupajte u bezmirisnoj uljnoj kupki.

3 Treba izbjegavati pjenušave kupke, jer one isušuju kožu.

4 Ostatke hrane sa kože lica operite mlakom vodom poslije svakog hranjenja i nježno obrišite kožu najmekšim peškirom.

5 Često mijenjajte pelene.

6 Svaki put, nakon stolice, operite kožu mlakom vodom.

7 Treba koristiti pelene koje su od kvalitetnog materijala koji ima sposobnost brzog upijanja vode. Na taj način sprječava se tzv. maceracija ili kako se u narodu naziva ojed kože.

8 Za njegu suhe kože upotrebljavajte bezmirisne hidratantne kreme. Treba ih nanositi nekoliko puta na dan.

9 Za suhu kožu pripravci u obliku losiona bolji su od kreme. Sva druga sredstva izbjegavajte.

10 Rublje i posteljinu bebe perite odvojeno.

11 Poslije mašinskog pranja, ponovite ispiranje - još bolje je ručno ispiranje.

12. Za pranje upotrebljavajte hipo alergeni deterdžent.

13. Nemojte upotrebljavati omekšivač rublja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.