RIJEČ STRUČNJAKA

Zablude o dojenju

"Bebe i mame"

22.6.2018

Piše: Dr. Mersija Tanović Dervišević, pedijatar

Ukoliko dojite znajte da ste na dobrom putu da svojoj bebi pružite osnovu za zdrav životni početak. No, dojenje je i pravi užitak za svaku majku. Međutim, mnoštvo zabluda prati ovaj uzvišeni čin. Navest ćemo neke od njih i tako vam pomoći da užitak bude potpun i za vas i za vaše dijete.

1. Veliki broj dojilja nema dovoljno mlijeka

Netačno! U organizmu većine dojilja stvara se čak više mlijeka nego što je bebi potrebno. Pojava prekomjerne količine mlijeka kod dojilja je dosta raširena. Kod većine beba koje usporeno dobivaju na težini ili čak gube pokoji gram, nije riječ o manjku majčinog mlijeka nego naprotiv o tome da dojenče ne izvlači dovoljno mlijeka iz majčinih grudi.

Uobičajeni uzrok ovakve pojave je ograničena sposobnost djeteta da podoji mlijeko iz majčinih grudi. Stoga je od posebnog značaja da majka od prvih dana savlada vještinu pravilnog dojenja.

2. Normalno je da majku bole grudi dok doji

Nije tačno! Mada je nabreklutost grudi u prvim danima dojenja relativno česta pojava, obično je riječ o pojavi koja je privremenog karaktera tako da majka nema razloga da strahuje od dojenja.

Eventualni jači bolovi koje majka može osjetiti tokom dojenja najčešće su posljedica pogrešnog načina dojenja, to jest činjenice da vaša beba nije još uvijek savladala tehniku ispravnog dojenja.

Međutim, ukoliko bolovi u bradavicama potraju tri ili četiri dana pa čak i duže, to se nikako ne smije zanemariti. U takvim slučajevima može biti riječi o infekciji bradavica, te se svakako preporučuje obraćanje specijalisti za pomoć.

3. Prirodno je da tokom prva tri do četiri dana majka nema dovoljno mlijeka

Ni ovo nije tačno! Međutim, riječ je o dosta čestoj pojavi koja je uglavnom posljedica nepravilnog dojenja, jer beba po rođenju nije sposobna izvući dovoljno mlijeka.

Tokom prvih nekoliko dana života, beba koja ne zna pravilno dojiti ne može izvući dovoljno mlijeka iz majčinih grudi. Zato ćete vrlo često čuti izjave: "Dojim ga već dva sata, ali je još gladan i plače čim prestanem s dojenjem".

Značaj dojenja u prvim danima života vaše bebe je ogroman, jer ukoliko ne doji pravilno, beba ne može dobiti majčino prvo mlijeko koje se naziva kolostrum. Stoga nikako ne prihvatajte savjete o ispumpavanju tog prvog mlijeka, jer ćete na taj način nepovratno izgubiti kolostrum.

4. Beba treba dojiti po 20 (10, 15, 7, 6) minuta iz svake dojke

Nije tačno! Ovdje svakako treba napraviti pravu razliku između "biti na dojci" i "dojiti". Ukoliko beba stvarno doji od 15 do 20 minuta iz jedne dojke, malo je vjerovatno da će htjeti i drugu.

Ukoliko je naviknete da doji samo minut, pa se poslije toga igra s bradavicom i dremucka, isto će činiti i sa drugom dojkom i ovdje zaista nije bitno vrijeme. Beba će bolje i duže dojiti ukoliko nauči pravilno dojenje od samih početaka.

Majka svakako može pomoći bebi pri dojenju ukoliko vrši blagi pritisak na dojku, jer tako olakšava izlazak mlijeka. Ovdje ipak treba istaći da nikako nije tačno da beba može dobiti gotovo 90 procenata potrebnog mlijeka ukoliko joj majka pomaže istiskivanjem mlijeka iz dojke.

5. Bebama koje se hrane prirodnim putem neophodno je dodavanje vode tokom toplih ljetnih dana

Nije tačno! Majčino mlijeko sadrži dovoljnu količinu vode koja je potrebna bebi.

6. Bebama koje se hrane dojenjem neophodne su dodatne količine vitamina D

Nije tačno! Naravno, izuzev u nekim posebnim situacijama, kao naprimjer, kada majka pati od manjka vitamina D tokom trudnoće. Dojenčadi koja se hrane isključivo dojenjem preporučuje se uzimanje uobičajene količine ovog vitamina.

7. Majka bi trebala oprati bradavice prije svakog dojenja.

Nije tačno! Što se tiče beba koje se ne hrane prirodnim putem, tu su principi održavanja higijene mnogo zahtjevniji, jer bočice mogu biti izvor teških infekcija za bebe, ali mogu biti i veoma pogodno tlo za razmnožavanje bakterija.

S druge strane, majčino mlijeko je veliki zaštitnik dojenčeta od infekcija. Pranje bradavica prije svakog podoja nepotrebno komplicira dojenje, a pretjeranim pranjem eliminiraju se zaštitna ulja sa bradavica.

8. Korištenje pumpice za mlijeko je izvanredan način utvrđivanja količine mlijeka koju majka posjeduje

Nije tačno! Količina ispumpanog mlijeka zavisi od niza faktora, uključujući i nivo stresa kojem je majka izložena. Beba dojenjem može izvući mnogo više mlijeka nego pumpica za ispumpavanje.

9. Majčino mlijeko ne sadrži količine željeza koje su neophodne bebi

Nije tačno! Majčino mlijeko sadrži dovoljne količine željeza. Ukoliko je riječ o pravovremenom porođaju, beba će dobivati dovoljne količine željeza barem prvih šest mjeseci.

Hrane za bebe najčešće sadrže preveliku količinu željeza. Također treba napomenuti da se željezo iz hrane za bebe dosta teško apsorbira te beba uglavnom kroz stolicu izbaci najveću količinu ovog željeza.

Da zaključimo, može se reći da tokom prvih šest mjeseci ne postoji potreba za bilo kakvu prihranu ukoliko se beba uredno hrani majčinim mlijekom.

10. Lakše je hranjenje na flašicu nego dojenje

Nije tačno! Ili bi se moglo reći da to nije u većini slučajeva. Obično se ova zabluda temelji na greškama koje se prave na samom početku dojenja zbog neblagovremene pravilne pripreme majke za dojenje.

Loš početak koji prati ovo potpuno novo iskustvo u životu novopečene majke može se ipak dosta lako prevazići. Ali, nikako ne treba zaboraviti da je riječ samo o tom lošem početku, koji većina dojilja uglavnom brzo prevaziđe.

11. Dojenje ograničava i sputava majku

Nije tačno! Ali, i to ovisi o načinu na koji općenito posmatrate dojenje. Jer, podsjetit ćemo vas, bebu možete hraniti bukvalno svugdje, stoga se može reći da je to uzvišena "obaveza" koja čak djeluje oslobađajuće na majku.

Nema potrebe da gdje god maknete nosite sa sobom bočice i hrane. Nema potrebe da se brinete da li je mlijeko hladno, toplo, pretoplo. Ne morate se brinuti da li ste "rekvizite" za hranjenje bebe pravilno sterilizirali. I naravno, ne morate razmišljati kako vam je beba, jer dok je dojite ona je uglavnom uvijek uz vas.

12. Ne postoji način pomoću kojeg možete utvrditi koliko majčinog mlijeka beba podoji

Nije tačno! Zapravo, tačno je da ne postoji jednostavan način da izmjerite količinu koju beba podoji, ali to ne znači da ne možete utvrditi da li dobiva dovoljno mlijeka. Na kraju karajeva, kada je gladna reći će vam to svojim plačem.

13. Moderne hrane za bebe su iste kao i majčino mlijeko

Nije tačno! Ista se tvrdnja pojavila početkom 19. stoljeća, pa čak i mnogo ranije. Moderne formule samo su prividno iste kao majčino mlijeko. Sve su to zapravo kopije koje su utemeljene na saznanjima o majčinom mlijeku gdje su naša znanja nažalost još dosta ograničena.

Hrane za bebe ne sadrže antitijela, nemaju u svom sastavu žive ćelije, enzime niti hormone.

Formule sadrže mnogo više aluminija, mangana, kadmijuma i željeza u odnosu na majčino mlijeko. Prema sadržaju su također bogatije proteinima, ali se ovi proteini i masnoće suštinski razlikuju od onih sadržanih u majčinom mlijeku.

Formule se ne mijenjanju, koliko god hranjenje na ovaj način trajalo. Ne mijenjaju se ni u odnosu na majke dojilje ni u odnosu na dojenčad. Majčino mlijeko se prilagođava potrebama dojenčeta.

Formule se proizvode tako da odgovaraju svim bebama, a ne pojedinačnim potrebama svake bebe. Formule doprinose bržem rastu beba, a svi znamo da brz rast nije jedino što treba svakoj bebi. Ima tu još mnogo toga što beba dobija iz majčinog mlijeka, a ipak ne dobija iz formula.

14. Ukoliko majka ima neku infekciju treba prestati dojiti

Nije tačno! Kada majka shvati da ima gripu (kašlje, povraća, ima proljev i slično), ona je već prenijela infekciju i na bebu, s obzirom na to da se simptomi najčešće pojavljuju nekoliko dana nakon što majka "pokupi" virus. Najbolja zaštita za bebu je nastavak dojenja.

Čak i ukoliko se beba razboli, proces ozdravljenja će biti lakši i brži ukoliko majka nastavi s dojenjem.

Pored toga, može se desiti da i beba prenese infekciju na majku, ali ne pokazuje simptome bolesti jer doji. Isto tako, infekcija dojke koja se može nerijetko manifestirati čirevima na bradavicama i koja može biti popraćena bolom, ne predstavlja razlog za prestanak dojenja.

Zapravo, mnogo je veća vjerovatnoća da će infekcija biti brže eliminirana ukoliko majka nastavi s dojenjem.

15. Ukoliko beba ima proljev ili povraća, majka mora prestati s dojenjem

Nije tačno! Najbolji lijek za inficirano crijevo bebe je upravo majčino mlijeko. Treba iz ishrane odmah eliminirati sve ono što beba unosi pored majčinog mlijeka, ali nikako ne treba prekinuti s dojenjem.

Upravo je majčino mlijeko jedina tečnost koju beba treba, ukoliko povraća ili ima proljev. Dojenjem ćete na najbolji način pomoći svojoj bebi.

16. Ukoliko majka uzima neki od lijekova, treba prestati dojiti

Ni ovo nije tačno! Postoji tek mali broj lijekova čije uzimanje diktira prestanak dojenja. Ukoliko ne želite prestati s dojenjem, a uzimanjem određenih lijekova možete smetati zdravlju djeteta, konsultirajte se s liječnikom i pokušajte sa nekom od alternativa.

Cijena prestanka dojenja je zaista velika i za bebu i za majku, zato u takvim situacijama treba razmisliti i pokušati iskoristiti sve druge mogućnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.