POGORŠANA SITUACIJA

Arman Šarkić za "Avaz" pojasnio kada je najbolje testirati se od pojave prvih simptoma

Savjetuju se antipiretici za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina za jačanje organizma, naveo je portparol Domova zdravlja KS

Portparol DZ Sarajevo Arman Šarkić. Arhiv

Piše: N. Ćorović

13.1.2022

U Sarajevu, kao i cijeloj Bosni i Hercegovini, pogoršana je epidemiološka situacija. U posljednja 24 sata zabilježeno je 595 novozaraženih koronavirusom. Nažalost, preminule su četiri osobe

Portparol Domova zdravlja KS, Arman Šarkić u razgovoru za portal "Avaza". da je ovaj period jako turbulentan.

- Nije samo cirkulacija s omikronom toliko frekventna, nego imamo i desetine građana oboljelih od respiratornih tegoba, najviše dječijih u ovo doba godine. Prema tome, sve zajedno dodatno komplikuje situaciju. Imamo veliki pritisak u svim Covid ambulantama, i punktovima za testiranje - naveo je Šarkić.



Savjeti građanima

Uputio je apel građanima da se ne testiraju na prvu pojavu simptoma jer test može biti lažno negativan.

- Unutar dva do tri dana nemate razvijenu kliničku sliku i nećete imati relevantan rezultat PCR testa. Ako uradite test ranije dupla šteta je jer patite sebe, nećete imati valjan rezultat, a uz sve to ste opasni za okolinu. Hipotetički, unutar dva do tri dana na testu možete biti biti negativni, a da ste ubiti pozitivni i da nosite ovaj virus. To je najgora varijanta - dodao je on. 

Ključno je strpljenje

Građanima je dao korisne savjete u borbi s koronavirusom. 

- Savjetuju se antipiretici za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina za jačanje organizma. Trenutno nemamo pilulu protiv omikrona. Pratite svoje stanje i budite u kontaktu s porodičnim ljekarom, ne žurite na testiranje prije četvrtog ili petog dana, jer na taj način najbolje čuvate zdravstveni sistem - dodao je Šarkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.