UNIVERZITET OKSFORD

Pokazalo američko istraživanje: Igranje videoigrica pozitivno utječe na raspoloženje

Pružaju igračima bijeg od nekih negativnih stvari i omogućavaju novu vrstu interakcije s drugim ljudima

Cilj je bio dobiti uvid u mentalno zdravlje i raspoloženje igrača. Facebook

E. Ag.

21.8.2023

Institut za internet Univerziteta Oksford proveo je zanimljivo istraživanje u kojem su učestvovala 3.274 igrača starija od 18 godina, a koji su u te svrhe igrali Plants vs Zombies: Battle for Neighborville i Animal Crossing: New Horizons.

Cilj je bio dobiti uvid u mentalno zdravlje i raspoloženje igrača. Istraživanje je otkrilo da su se testirani igrači nakon vremena provedenog u spomenutim naslovima osjećali dosta bolje. Naprimjer, igrači koji su igrali AC: New Horizons oko 4 sata svakog dana osjećali su se znatno sretnije, naveo je nadređeni u istraživanju doktor Endru Pribilski (Andrew), piše 24sedam.rs.

BBC otkriva da igrice pružaju igračima bijeg od nekih negativnih stvari i omogućavaju novu vrstu interakcije s drugim ljudima, što svakako utječe blagotvorno na mentalno zdravlje.

Iako su u istraživanje uključene samo dvije igre, naučnici koji su ga proveli navode da se pozitivni efekti vide i kod drugih igara i imaju želju da istraživanje dodatno prošire.

Daljnji proces istraživanja se ne bi odnosio samo na zadovoljstvo igranja igrica, već i na to kako se u igrama stvaraju nova prijateljstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.