SILIKONSKI KALUPI

Vještačka inteligencija otkriva individualnost površine jezika

AI i 3D snimci ljudskog jezika otkrili su da svako od nas ima različitu površinu jezika

Istraživanje ima ogroman potencijal. Instagram

M. Z.

17.12.2023

Vještačka inteligencija (AI) i 3D snimci ljudskog jezika otkrili su da svako od nas ima različitu površinu jezika.

Biološka struktura

Rezultati nove studije daju izvanredan uvid u biološku strukturu površine našeg jezika i kako se naš osjećaj okusa i dodira razlikuje od osobe do osobe.

Istraživanje ima ogroman potencijal za otkrivanje individualnih sklonosti ka jelima, razvoj zdravih prehrambenih alternativa i rano dijagnosticiranje oralnih kancera, piše Science Daily.

Ljudski jezik je vrlo sofisticiran i kompleksan organ. Njegova površina se sastoji od stotina malih ispupčenja – poznatih kao papile – koje učestvuju u okusu, govoru i gutanju.

Pečurkaste papile sadrže naše senzore okusa, dok končaste papile daju jeziku teksturu i osjećaj dodira. Funkcija ukusa naših pečurkastih papila je dobro istražena, ali se malo zna o razlici u obliku, veličini i obrascu oba oblika papila kod individua.

Istraživači iz Informatičke škole Edinburškog univerziteta i s Univerziteta u Lidsu obučavali su kompjuterske modele AI da uče iz trodimenzionalnih mikroskopskih snimaka ljudskog jezika, pokazujući specifične osobine papila.

Vještačka inteligencija je dobila podatke iz više od 2.000 detaljnih snimaka individualnih papila – napravljenih putem silikonskih kalupa jezika 15 osoba.

Modeli AI su projektirani za bolje razumijevanje individualnih osobina papila i predviđanje starosti i pola učesnika studije. Male količine podataka su upotrijebljene za upoznavanje modela AI s različitim osobinama papila, uz znatnu upotrebu topologije, oblasti matematike koja istražuje kako su izvjesni prostori strukturirani i povezani.

To je omogućilo da AI predvidi tip papile s preciznošću od 85 posto i odredi poziciju končastih ili pečurkastih papila na površini jezika.

Izuzetno je što su papile također bile različite kod svih 15 subjekata i individue su mogle biti identificirane s tačnošću od 48 posto na osnovu jedne jedine papile.

Presonalizirana ishrana

- Bili smo iznenađeni koliko su specifične te mikronske osobine za svaku individuu. Zamislite mogućnost personalizirane ishrane prilagođene uvjetima određenih ljudi i ranjivih populacija koja će im osigurati odgovarajuću ishranu i uživanje u jelu - kaže profesor Rik Sakar s Edinburškog univerziteta, piše Telegraf.

-Planiramo da upotrijebimo ovu tehniku kombinirajući AI s geometrijom i topologijom radi identifikacije mikronskih crta na drugim biološkim površinama. To može pomoći u ranom detektiranju i dijagnosticiranju neočekivanih izraslina u ljudskim tkivima - dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.