NAKON BROJNIH KRITIKA

Apple se konačno oglasio o pregrijavanju iPhone 15 serije: Kažu da imaju rješenje

Na službenu reakciju čekalo se prilično dugo

Sve uočene bugove pa i ove koji uzrokuju pregrijavanje, namjeravaju riješiti ažuriranjem iOS-a 17. Dailymail.co.u

E. Ag.

1.10.2023

Priče o pregrijavanju iPhone 15 serije i dalje su u fokusu, a sad se konačno oglasio i Apple. Dokučili su u čemu je stvar i imaju rješenje.

Na službenu reakciju iz Applea čekalo se prilično dugo. Službenu izjavu na temu navodnog pregrijavanja telefona serije iPhone 15, i to ponajprije iPhonea 15 Pro i 15 Pro Max, Apple je dao Forbesovom reporteru.

Nedavna ažuriranja

Apple tu krivnju za eventualno pregrijavanje iPhonea 15 Pro i 15 Pro Max svaljuje na nedavna ažuriranja nekih popularnih aplikacija. Među njima su Instagram, Uber i Asphalt 9: Legends.

Apple radi s timovima razvojnih programera ovih aplikacija na ispravci bugova. Instagram je navodno najsvježijim ažuriranjem već uklonio uzročnike preopterećenja procesora i u konačnici pregrijavanja.

Iz Applea opet ističu i da nije neuobičajeno da su uređaji topliji u prvih nekoliko dana korištenja. Pogotovo je tako nakon vraćanja podataka s prijašnjih iPhonea.

Sve uočene bugove pa i ove koji uzrokuju pregrijavanje, namjeravaju riješiti ažuriranjem iOS-a 17. iOS 17.1 je u fazi beta testiranja, a službeno će u optjecaj krajem oktobra. Dotad će biti dodatnih optimizacija, najvjerovatnije, kroz iOS 17.0.3.

Nema rizika za korisnike

Apple također ističe da ažuriranjem ne namjeravaju ograničiti performanse A17 Pro čipa te da trenutni problemi ne predstavljaju nikakav sigurnosni rizik za korisnike. Jednako tako tvrde da ništa od ovoga neće utjecati na performanse uređaja u budućnosti, piše SmartphoneHrvatska.

Na kraju ističu i da pregrijavanje zabilježeno na određenom broju iPhone 15 Pro i 15 Pro Max nije uzrokovano novim titanskim okvirom i aluminijskom podstrukturom.

Istina je da je vjerovatno više onih koji sa svojim iPhone 15 Pro telefonima nemaju nikakvih problema. Kao i obično, takvi svoja iskustva ne dijele po društvenim mrežama, koliko ovi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.