TEHNOLOŠKI MAG

Ilon Mask otkrio gdje umjetna inteligencija još nije našla primjenu

Nema preveliki entuzijazam na tom polju

Prema njegovim riječima, ima još dosta da se radi kako bi AI bio primjenjiv u svemiru. AP

E. Ag.

8.5.2024

Ilon Mask (Elon Musk) je na godišnjem "Milken Institute Global Conference" događaju veliki dio svog vremena posvetio priči o prednostima vještačke inteligencije.

Međutim, zanimljivi su bili odgovori na pitanja da li bi AI mogao da ubrza inicijativu u istraživanju svemira, a Mask nema preveliki entuzijazam na ovom polju.

- Mislim, iako je to čudno, jedna od oblasti u kojoj se gotovo ne koristi vještačka inteligencija je istraživanje svemira - odgovorio je Mask.

- Dakle, SpaceX u osnovi ne koristi vještačku inteligenciju, Starlink ne koristi vještačku inteligenciju. Nisam protiv toga da je koristimo. Samo još nismo vidjeli mogućnost njene upotrebe.

Mask je nastavio, istakavši da testira poboljšane AI jezičke modele postavljajući im pitanja o svemiru – i rezultati su bili razočaravajući, piše B92.

Prema njegovim riječima, ima još dosta da se radi kako bi AI bio primjenjiv u svemiru. Za razliku od svemira, njegova kompanija xAI vrši brojne eksperimente i aktivna je u razvoju i primjeni vještačke inteligencije u drugim sferama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.