NOGOMETNI SAVEZ BIH

Borac i Sloga kažnjeni po tački za rasizam i diskriminaciju, Sarajevo zbog upotrebe pirotehnike

Željezničar je kažnjen zbog dva odvojena incidenta i ukupno je dužan uplatiti na račun saveza 10.000 KM

Brojne kazne klubovima Premijer lige BiH. Avaz

Z. K.

7.10.2023

Brojne kazne klubovima Premijer lige BiH izrekao je Nogometni savez Bosne i Hercegovine, a one su objavljene u Službenom glasniku. Najtežu kaznu dobio je FK Željezničar za incidente na utakmici protiv GOŠK-a (2:3) na Grbavici. Željezničar je kažnjen zbog dva odvojena incidenta i ukupno je dužan uplatiti na račun saveza 10.000 KM.

Skandiranje i poruke

Savez je kaznu FK Željezničar izrekao po članovima 59. Disciplinskog pravilnika NS BiH (upotreba pirotehničkih sredstava) te članu 79. (neizvršavanje odluke nadležnog organa). FK Sarajevo je zbog upotrebe pirotehnike navijača u duelu protiv Zrinjskog kažnjeno s 8.500 KM.

FK Borac i FK Sloga Meridian kažnjeni su i po članu 83. koji kaže "Rasizam i ostali oblici diskriminacije", a u pitanju su skandiranja i poruke navijača u utakmicama ovih klubova. Banjalučani su dužni uplatiti 7.000 KM, a Dobojlije 7.500 KM.

Nered i vrijeđanje

- Ko javno vrijeđa ljudsko dostojanstvo drugog po osnovu rase, boje, nacije, religije, jezika ili počini neki drugi diskriminirajući čin ili pokazuje vidove ekstremističke ideološke propagande, kao i ko ističe simbole ili geste političkog karaktera - objašnjava se u članu 83. Disciplinskog pravilnika NS BiH za tačku po kojoj su kažnjeni Borac i Sloga.

Kazne su dobili i HŠK Zrinjski (5.000 KM), Igman i Velež zbog nereda u međusobnom duelu (1.500 KM i 3.500 KM), kao i Široki Brijeg 2.000 KM.

Klubovi imaju 15 dana od dana pravosnažnosti odluke da uplate novac na račun Nogometnog saveza BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.