WASHINGTON

Generalna skupština UN-a proglasila 25. maj Svjetskim danom fudbala

Nacrt rezolucije, koji je predstavio stalni predstavnik Libije pri UN-u Taher M. El-Sonni, usvojilo je više od 160 zemalja članica

100 godina od prvog nogometnog turnira. Platforma X

Anadolija

8.5.2024

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je u utorak rezoluciju kojom se 25. maj proglašava Svjetskim danom fudbala, prenosi Anadolu.

Prvi turnir

Na taj dan se obilježava 100. godišnjica prvog međunarodnog nogometnog turnira u historiji s reprezentacijom svih regija u sklopu Ljetnih olimpijskih igara 1924. održanih u francuskoj prijestolnici Parizu, navodi se u rezoluciji.

Nacrt rezolucije, koji je predstavio stalni predstavnik Libije pri UN-u Taher M. El-Sonni, usvojilo je više od 160 zemalja 193-člane Generalne skupštine.

- Fudbal je igra broj jedan koja se igra i prati širom svijeta - rekao je El-Sonni skupštini, dodavši da je to "više od igre" koju igraju sve generacije na ulicama, u selima, školama, na igralištima i takmičenjima.

Univerzalni jezik

- Fudbal služi kao univerzalni jezik koji se govori širom svijeta, presecajući nacionalne, kulturne i društveno-ekonomske barijere - dodao je.

Denis Frensis (Dennis Francis), predsjednik Generalne skupštine, pozdravio je usvajanje rezolucije.

- Fudbal, kao i mnogi drugi sportovi, gradi se na vrijednostima drugarstva, timskog rada, fer pleja i tolerancije, te je sredstvo za izgradnju mira i solidarnosti širom svijeta - rekao je Frensis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.