FC BARCELONA

Salveta s prvim Mesijevim ugovorom na aukciji: Početna cijena 300.000 funti

Prodaja salvete, koja je izložena u aukcijskoj kući Bonhams, u Londonu, počela je u srijedu online aukcijom i trajaće do 17. maja

Originalna salveta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Anadolija

8.5.2024

Originalna salveta na kojoj je 13-godišnjem Lionelu Mesiju obećan prvi ugovor sa FC Barcelonom, stavljena je u srijedu na aukciju po početnoj cijeni od 300.000 funti (374.000 dolara), javlja Anadolija.

Prodaja salvete, koja je izložena u aukcijskoj kući Bonhams, u Londonu, počela je u srijedu online aukcijom i trajaće do 17. maja.

Jedinstvena salveta na kojoj je ispisano prvo obećanje ugovora kojim će 13-godišnji Messi biti osiguran za FC Barcelonu, je jedan od najvažnijih dokumenata u historiji nogometa.

Salveta je potpisana u decembru 2000. godine kada se Carles Rexach, tadašnji sportski direktor Barcelone, dogovorio s Mesijevim ocem Jorgeom i agentom Horaciom Gaggiolijem o angažmanu argentinskog tinejdžera koji je postao najbolji strijelac u historiji katalonskog kluba i jedan od najboljih nogometaša svih vremena.

- U Barceloni, 14. decembra 2000. i u prisustvu gospode Minguelle i Horacia, Carles Rexach, sportski direktor FC Barcelone, ovime pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, potpisati ugovor s igračem Lionelom Mesijem, pod uslovom da zadržimo dogovorene iznos - piše na salveti Teniskog kluba Pompeia, u čijem restoranu se dogodio sastanak.

Ugovor, koji je ratificirao tadašnji predsjednik kluba Joan Gaspart, službeno je potpisan iste noći, a mjesec dana kasnije Barcelona je dovršila potpisivanje s Mesijem, označivši početak njegovog 20-godišnjeg boravka u katalonskom klubu s kojim je osvojio 34 trofeja u rekordna 782 nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.