NA DANAŠNJI DAN

Prije 34 godine se dogodio veliki sukob navijača Dinama i Zvezde na Maksimiru

Tim iz Beograda je tada stigao kao šampion, te se očekivala dobra i kvalitetna utakmica na Maksimiru, međutim sve je otišlo u drugom smjeru

Kobni događaji na Maksimiru. Platforma X

R.Kapetanović

13.5.2024

Na današnji dan prije tačno 34 godine, 13. maja 1990. godine desio se veliki nered na zagrebačkom stadionu "Maksimir".

Naime, nerede su napravili navijači iz Beograda i Zagreba, prije početka utakmice Dinama i Crvene zvezde.

Tim iz Beograda je tada stigao kao prvak, te se očekivala dobra i kvalitetna utakmica na Maksimiru, međutim sve je otišlo u drugom smjeru nakon nereda gostujućih i domaćih navijača.

Tada je iz Bograda došlo oko 3.000 navijača predvođeni ratnim zločincem Veljkom Ražnatovićem Arkanom. U Zagrebu su ih dočekali domaći navijači popularni "Bed Blu Bojsi".

Utakmica se na kraju nije ni odigrala, jer je nered izbio na jugu, a onda je došlo do otvorenog sukoba gostujućih i domaćih navijača.

"Bed Blu Bojsi" su probili ogradu na sjeveru i krenuli u napad, preko cijelog terena. Na terenu je trajao opći haos, a onda je na scenu stupio i tadašnji igrač Dinama Zvonimir Boban. On je napao jednog od policajaca, koji su tukli domaćeg navijača, a njegov visoki skok i udarac nogom obišao je cijeli svijet.

Igrači kao i stručni štab oba tima nisu očekivali da će doći do sukoba ovakvog razmjera. U intervjuima nakon te utakmice igrači i jednog i drugog kluba isticali su da su bili svjesni situacije tek kada je kamenje sa tribina počelo da leti po terenu.

Mnogi su nakon te utakmice rekli da je sve "naštimano" i "izrežirano", ali od strane politike a ne fudbala i navijača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.