ISTRAŽIVANJA Rezultati Američkog sociološkog udruženja

Kćerke su privrženije roditeljima od sinova

Kada je u pitanju zbrinjavanje ostarjelih roditelja, kćerke će im obezbijediti duplo više njege nego sinovi

Avaz.ba
30.05.2020 14:07

Kćerke provodu u prosjeku 12,3 sati mjesečno brinući o roditeljima

Foto: Ilustracija

U mnogim kulturama,roditelji se više raduju sinovima nego kćerkama, ali novo istraživanje je pokazalo da su djeca ženskog pola privrženija roditeljima i da se kasnije u životu bolje staraju o njima.

Kada je u pitanju zbrinjavanje ostarjelih roditelja, kćerke će im obezbijediti duplo više njege nego sinovi, pokazalo je istraživanje Američkog sociološkog udruženja. Studija je obuhvatila podatke više od 26.000 osoba. Ustanovljeno je da kćerke provode u prosjeku 12,3 sati mjesečno brinući o svojim ostarjelim roditeljima, dok sinovi provode samo 5,6 sati.

"Također je ustanovljeno da sinovi manje brinu o rodiiteljima kada imaju sestre ili bračnog druga", napominje autor studije Angelina Grigorieva sa Univerziteta Prinston.

To zabrinjava jer njegovanje starijih osoba je fizički i emotivno veoma zahtjevno, posebno ako se time bave djeca, a ne plaćene osobe.

Anketa iz 2011. je pokazala da takvi staratelji imaju lošije zdravlje - povišen krvni pritisak, bolove u kostima i zglobovima, a briga o osobama sa demencijom posebno može da dovede do problema sa spavanjem i to kod dvije trećine djece negovatelja.

Komentari

NA VRH