SVAKODNEVNICA

Polovina roditelja jedva čeka da se djeca odsele od kuće

Mnogi ne mogu da dočekaju trenutke mira i tišine

(A. Sm.)

5.10.2014

Mnogi ne mogu da dočekaju trenutke mira i tišine, bolje finansijsko stanje i raduju se tome što će ponovo živjeti s partnerom kao par...

Ako imate neopisivu želju da “vidite leđa” vašoj djeci kako biste konačno imali malo mira i tišine ili pretvorili njihove spavaće sobe u kancelariju, niste sami.

Nova istraživanja pokazala su da 51 posto roditelja ne može da dočeka da njihova djeca napuste porodično gnijezdo. Mnogi očevi i majke bukvalno broje dane željno iščekujući trenutak kada će napokon opet imati cijelu kuću ili stan za sebe.

Četiri od deset roditelja raduje se miru i tišini, a sličan broj boljem finansijskom stanju.

Oko dvije trećine požalilo se da su primorani da svoju odraslu djecu koja žive sa njima uključuju u svoje planove za vikend, praznike i slobodne dane.

Rezultati također pokazuju da se 47 posto raduje tome što će konačno opet moći da žive sa partnerom kao par.

Čak 26 posto roditelja izjavilo je da bi se pred djecom, kada se odsele, pretvaralo da im je žao što su djeca otišla, iako bi potajno bili presretni.

Uprkos želji da se “otarase” djece, 8 od 10 roditelja smatra da današnji način života ukazuje na to da će djeca bar joše neko vrijeme provesti kod kuće. U skladu sa time, 90 posto njih izjavilo je da im je žao današnjih mlađih generacija.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 ispitanika koji imaju djecu starosti iznad 16 godina, a sprovela ga je jedna norveška kompanija za krstarenje, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.