SVAKODNEVNICA

Zaposlene majke: Kako se izboriti sa negativnim emocijama

Svjesni ste da vodite bitku na dva fronta

(A. Sm.)

12.10.2014

Ako ste zaposlena majka, vrlo je lako obeshrabriti se - uprkos svakodnevnom trudu, svjesni ste da vodite bitku na dva fronta. Ali, glavu gore. Evo šta možete učiniti kako biste sebi olakšali svakodnevne napore...

Podsjetite se zašto radite

Ovo vas za tren oka može izvući iz potištenosti. Radite zbog svoje djece, da biste osigurali sve što im je potrebno. Radite jer ste dobra majka. To je jedna od najboljih stvari koje svakodnevno činite za svoju porodicu i zato nema potrebe da osjećate krivicu što ne provodite dovoljno vremena sa djecom.

Živjeti sada i ovdje

Zbog svakodnevne jurnjave vezane za posao i kuću, veoma je teško naći vrijeme za učestvovanje u životu djeteta. Ali ovo je jedna od ključnih stvari i za vaše i za dobro raspoloženje vašeg djeteta. Ne mora trajati dugo – izdvojite par minuta, pitajte ga nešto i pažljivo slušajte i gledajte u oči dok vam priča. Nakon toga ćete se oboje osjećati mnogo bolje.

Cijenite vrijeme koje provodite zajedno

Izuzetno je bitno da budete svjesni toga koliko je značajno provoditi vrijeme sa djetetom. Umjesto da se okupirate mislima o tome šta propuštate dok niste tu, iskoristite maksimalno ono vrijeme koje imate. Čak i kada vodite dijete u vrtić ili školu, ili obavljate neke druge obaveze, provedite to vrijeme na najbolji mogući način. Izdvojte pet minuta, kupite mu sokić ili sladoled i uživajte.

Neka vam druge zaposlene majke postanu prijateljice

Ne kaže se džabe da sličan sličnog nađe. Jedino će druge zaposlene majke biti u stanju da razumiju kroz šta prolazite i budu od pomoći u kritičnim trenucima, kada vam je potreban "ventil". One će vam, također, dati mnoštvo savjeta u vezi toga kako da sebi olakšate svakodnevnu jurnjavu i ostvarite veći balans u svom životu.

Ne zaboravite da nađete slobodno vrijeme za sebe

Vjerujemo da vam se ovo čini kao luksuz, ali jednu stvar uvijek morate imati u vidu – dok god uspijevate da se odmorite i bar malo zabavite, bit ćete dobra majka svojoj djeci. Zakažite pedikir, izađite negdje sa prijateljicama ili skuhajte šolju čaja i čitajte knjigu. Brigom o sebi smanjit ćete šanse za pojavu negativnih emocija i imat ćete više energije za obavljanje svakodnevnih poslova, piše B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.