SVAKODNEVNICA

Vakcina je najpouzdaniji način sprečavanja bolesti

Pri cijepljenju su moguće reakcije na vakcinu i najčešće su blage, brzo prolaze i ne ostavljaju posljedice

Mr. sc. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić

1.1.2015

U dvadesetom stoljeću čovječanstvo se suprotstavilo mnogim teškim zaraznim bolestima, smanjena je stopa obolijevanja i smrtnosti od njih, epidemije velikih razmjera se ne javljaju, a neke zarazne bolesti su i iskorijenjene.

To je stoljeće pronalaska vakcina protiv nekih zaraznih bolesti i njihovog uvođenja u nacionalne programe vakcinacije. Ali, uprkos tome, danas u svijetu zbog nevakcinisanosti umire oko tri miliona djece godišnje.

Specifična antitijela

Vakcinacijom se postiže otpornost (imunost) organizma prema određenim zaraznim bolestima - u organizmu se stvaraju specifična antitijela za određenu zaraznu bolest i tako se postiže aktivna imunost. 

Aktivna imunizacija (vakcinacija) provodi se živim atenuiranim (oslabljenim) ili mrtvim uzročnicima te njihovim toksinima. Vakcinacijom djece prevenira se obolijevanje od određenih zaraznih bolesti i u kasnijoj životnoj dobi, njihove komplikacije i smrtnost.

Rijetka su stanja kada se djeca ne mogu vakcinisati (kontraindikacije) i dijele se na opća (temperatura, akutna infektivna bolest, urođena i stečena imunodeficijentna stanja, kahektična stanja, alergija na bilo koji sastojak vakcine) i specifična koja su vezana uz cijepljenje protiv pojedinih zaraznih bolesti.

Pri cijepljenju su moguće reakcije na vakcinu i najčešće su blage, brzo prolaze i ne ostavljaju posljedice (bol, otok i crvenilo na mjestu davanja, temperatura, glavobolja, uznemirenost, osip). Postvakcinalne teške komplikacije izuzetno su rijetke. 

Obavezna u BiH

U našoj državi vakcinacija djece provodi se kontinuirano, obavezna je, provodi se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i povjerena je pedijatrima koji su u redovnom kontaktu s djecom od prvih dana života i obavljaju je u dobi i uvjetima najpovoljnijim za dijete s procjenom kontraindikacija i eventualnih reakcija na vakcinu.

Vakciniše se protiv tuberkuloze (BCG vakcina), hepatitisa B (Hep-B vakcina), difterije, tetanusa, velikog kašlja (DTPa vakcina), dječije paralize ( IPV-inaktivna i OPV-oralna vakcina), infekcija uzrokovanih Haemophilus influenzae tip B (Hib vakcina), krzamaka, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcina), protiv difterije i tetanusa za djecu stariju od sedam godina (dT) i protiv tetanusa (TT).

Vakcine koje su u upotrebi u našoj državi zadovoljavaju sve kriterije koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Njihov transport i čuvanje također su prema kriterijima i smjernicama WHO-a i obavlja se redovna kontrola vakcina, tako da nema razloga za bilo kakvu sumnju u njihov kvalitet i način čuvanja. 

Sigurna zaštita

Ako je vakcinacija prekinuta iz bilo kojeg razloga (bolest, privremene kontraindikacije, nemar roditelja), nastavlja se tamo gdje se stalo.

Vakcinacija protiv zaraznih bolesti je najpouzdaniji i najdjelotvorniji način zaštite pojedinca, ali i cjelokupnog stanovništva od određenih zaraznih bolesti. Vakcinacijom se postiže dugotrajan imunitet. 

Važno

Zahvaljujući visokom postotku vakcinisane djece, koji je rezultat dobre saradnje između zdravstvenog osoblja i roditelja, kod nas nema pojave obolijevanja od tih zaraznih bolesti niti smrtnosti od komplikacija, izuzev sporadičnih slučajeva, i to kod nevakcinisanih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.