SVAKODNEVNICA

BUŠENJE UŠIJU KOD BEBE Okrutan čin ili neodoljivi aksesoar?!

Pitanje je koje doba je granica

(Dž. Č.)

19.6.2015

U Britaniji više od 30.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahtijeva zabrana bušenja ušiju kod beba i male djece.

Kampanju je započela Suzan Ingram koja je ideju objavila na svom sajtu 38 Degrees. Ingramova kaže da je ovo okrutan čin i jedan vid zlostavljanja i zbog toga zahtijeva da se donese novi zakon koji bi to regulisao.

Pored svog sajta, Igramova je napravila i svoju Facebook stranicu.

- Toliki bol i strah kod novorođenčadi ne može ništa opravdati. Važno je da se ovakav zakon donese zbog dJece. Uostalom, drugi oblici zlostavljanja su ionako ilegalni, zbog čega bi ovo bio izuzetak? – istakla je gospođa Ingram.

Ovaj slučaj došao je, vrlo brzo i do značajnih britanskih advokata među kojima je Mark Tami, jedan od članova Britanskog parlamenta i član Laburističke partije.

On je za The Guardian izjavio da misli da bi ovakav postupak bio sasvim opravdan.

- Pitanje je koje doba je granica? Svakako da beba ili malo dJete nemaju mogućnosti da iskažu svoje mišljenje o bušenju ušiju . Kada bi bilo dozvoljeno tetovirati djecu, vjerovatno bi se svi zgrozili, ali bušenje dijelova tijela nije toliko drugačije – istakao je on.

Ipak, zdravstvena činjenica jeste da bebe ne osjećaju bol, te da ih bušenje sigurno ne boli, pa se zbog toga i mnogi roditelji odlučuju na ovaj čin dok su djeca još mala, jer se kasnije neće ni sjećati toga, prenosi Žena Blic.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.