Svakodnevica

Beba koja spava s dudom u ustima ima manji rizik od SIDS-a

Pedijatri smatraju da korištenje dude varalice tokom spavanja može smanjiti postotak smrti u kolijevci kod novorođenčadi za čak 90 posto

(Dž. Č.)
18.01.2016 21:20

Američki liječnici su ustanovili da bi dude varalice mogle smanjiti opasnost od smrti u kolijevci (SIDS) kod djece mlađe od godinu dana.

U većini slučajeva smrt u kolijevci pogađa novorođenčad u dobi od dva do četiri mjeseca života i uglavnom je riječ o dječacima. Uzrok je još nepoznat, a liječnici kao moguće razloge navode spavanje djeteta na trbuhu, pušenje roditelja (dijete nikotin prima i kroz kožu) ili stare madrace u kojima se mogu nalaziti neke toksične bakterije, prenosi portal Bebe i mame.

Pedijatri zato smatraju da korištenje dude varalice tokom spavanja može smanjiti postotak smrti u kolijevci kod novorođenčadi za čak 90 posto.

Ranija kampanja poticanja roditelja da stavljaju novorođenčad pri spavanju na leđa, drastično je smanjila smrtnost od SIDS-a, a čini se da bi duda varalica tome mogla još više doprinijeti.

U uputama Američke akademije za pedijatriju, roditeljima se savjetuje da novorođenčad svakako stavljaju da spavaju na leđima te da im slobodno daju dudu.

NA VRH