SVAKODNEVNICA

Igračke: Svijetle, pište, miču se i vrte

Kako birati rekvizite za bebu

7.9.2016

Igračke djeci predstavljaju sredstvo učenja, zabavu, alat za rješavanje problema i uz emotivnu vezu s bližnjima čine gotovo čitav dječiji svijet. U slučaju beba i sasvim male djece igračke, prije svega, moraju biti sigurne.

Novorođenčad i bebe do tri mjeseca, koji tek upoznaju vanjski svijet i motorika im je takva da ne mogu sami držati predmete, zabavit ćete svojim glasom, osmijehom, grimasama, mirisom, a zgodni su i zvukovi različitih zvečki, igračaka na „špagicu“ koje sviraju uspavanke i sl.

Svim takvim igračkama dijete će se kasnije i samo igrati, a u slučaju novorođenčeta važno je da ih sigurno objesite na okvir krevetića ili negdje drugdje.

Zvečke su prastare igračke koje su u novije doba doživjele silne transformacije – osim klasičnih zvečki, za malo starije bebe postoje i tzv. zvečke-narukvice, koje im se pričvrste za ručni zglob poput remenčića za sat te proizvode zvukove kako dijete maše ručicama.

Odličan štos je novorođenčetu dati komad meke tkanine – ne vuku klinci dekice za sobom samo u crtićima, nego im i u stvarnom životu one daju sigurnost.

Sasvim mala beba umirit će se takvim komadom tkanine, posebno ako miriše po majci – neko vrijeme tkaninu držite uz tijelo, ispod košulje ili pidžame, te će bebi mirisna tkanina dati osjećaj da ste stalno uz nju.

Mobili su igračkice koje su sastavljene na način da se jedan ili više dijelova klate, miču, vrte…

Pokreti i raznolike boje djetetu mogu prilično dugo zaokupiti pažnju, a većina mobila ima i mogućnost sviranja nježnih melodija, tako da mogu služiti i za uspavljivanje.

Vježbaonica za bebu u krevetiću

Kad beba malo naraste, odnosno kad počne hvatati predmete, dobro joj je nabaviti igračku za ‘gimnastiku’ u krevetiću. Kombinacija je puno, a poenta je u tome da beba treba dohvatiti igračke koje vise na velikom luku ili ih treba dohvatiti kroz rešetke krevetića.

Takve su igračke obično opskrbljene zvukovima i svjetlima koji potiču bebu na hvatanje i udaranje „visilica“.

Ploče s različitim aktivnostima

Kad dijete može čvrsto držati predmete i kad mu je koordinacija takva da svjesno usmjerava ručice u željenom pravcu, veselit će se pločama s velikom dugmadi koja aktiviraju sirenu ili neki drugi zvuk kad ih pritisne ili pločama na kojima su izbočene različite teksture koje može osjetiti.

Još naprednije varijante, za stariju djecu, su ploče ili kutije s rupama različitih oblika (krug, kvadrat) u koje treba umetnuti odgovarajuća tijela (kuglu, kocku i sl.).

Kad je dijete u stanju rješavati ovakve jednostavne zadatke, zrelo je i za one najveće lego kocke, odnosno danas to više i nisu samo kocke, nego raznovrsna tijela koja se mogu slagati i međusobno nadograđivati (lego varijante u smislu ispunjavanja određene aktivnosti postoje već za djecu od šest mjeseci).

Sve plutajuće lego figurice, kao i jeftinije patkice, loptice i slične igračkice drugih proizvođača, koje će zabavljati dijete dok se kupa i dok je pod vašim nadzorom, također su preporučljive.

Dječije ogledalce

To nije pravo ogledalo koje bi dijete moglo razbiti ili se porezati, nego je igračka u kojoj dijete može promatrati svoj odraz. Naravno, rano je očekivati da shvati kako je to njegov odraz – jednostavno će ga zabavljati nasmijano lice koje vidi.

Svjetlo i zvuk

Sve vrste igračaka sa svjetlima i zvukovima, ako imaju sve potrebne oznake sigurnosti (sigurna boja, veličina koju dijete ne može progutati, izrada od materijala koji ne škode zdravlju), oduševit će dijete, gotovo od rođenja do prve godine starosti, pa i kasnije.

U početku će ono samo promatrati, a kasnije će i istraživati kako se koji zvuk, pokret ili svjetlosni efekt proizvodi – na nekoj će igračkici morati potegnuti uže, zvečku će morati protresti, neku igračkicu će morati okrenuti, na nekoj pritisnuti dugme… sve to iznimno pomaže djetetovu razvoju, a ujedno ga i zabavlja.

Prve slikovnice

Djeca vole mekane igračke, pa tako ima i mekih zvečkica, ali i mekanih „potezalica“ – igračkica koje se „odrolaju“ kad dijete potegne uže, koje vise na elastičnoj niti, pa djetetu „bježe“ i slično.

Mekanim igračkicama pripadaju i prve slikovnice – izgledaju kao prave male knjige, ali su načinjene od plastične ili najlonske folije, ispunjene mekim materijalom, pa je svaki „list“ knjige zapravo tanak i mek jastučić.

Djecu zabavlja listanje i okretanje takvih knjiga, a na njima su obično veliki crteži – voće, lopta, medvjed ili su listovi samo obojeni različitim bojama.

Opreza nikad dosta

Uz klasične velike plišane životinje i lutke nabrojali smo, uglavnom, sve tipove igračaka za dijete do godinu starosti. Slagalice, igračke za rješavanje jednostavnih zadataka i kockice postaju sve složenije kako dijete raste.

Vrijedi upozoriti da, čak i ako vam se igračka čini jako velikom i sigurnom, uvijek provjerite kojem je uzrastu namijenjena. Naime, igračka često jest velika, ali na njoj mogu biti oči ili dugmad koje dijete može lako otrgnuti i progutati, pa se zaista treba oslanjati na deklaraciju, a ne na vlastiti osjećaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.