SVAKODNEVNICA

Kako će se mama najbrže vratiti u formu

Djetetu sigurno treba puno ljubavi i davanja, a da bi vam briga o novorođenčetu bila što lakša, okrenite se malo sebi i svojim potrebama

30.9.2016

Beba je rođena. Cijeli dan i najčešće dobar dio noći posvećeni su tom malom stvorenju. Djetetu sigurno treba puno ljubavi i davanja, a da bi vam briga o novorođenčetu bila što lakša, trebate se okrenuti sebi i svojim potrebama. Jedna od njih i možda najvažnija je – povratak u formu.

Tokom dugih mjeseci trudnoće tijelo buduće majke prošlo je kroz niz hormonalnih i fizičkih promjena. Neke promjene nastavljaju se i za vrijeme babinja te prvih nekoliko mjeseci nakon poroda.

Cilj svake “nove” mame, kada govorimo o njoj samoj, trebao bi, između ostalog, biti održavanje zdravlja i vitalnosti na što višem nivoui. To se može postići na puno načina, a mi ćemo vas ovdje upoznati s najjednostavnijim.

Dva pravila

Dva su vrlo važna pravila kojih bi se, svaka žena, svakako trebala nakon porođaja pridržavati:

* naučiti slušati svoje tijelo

* razgovarati, savjetovati se i slušati svoga liječnika.

Ukoliko je s porodom sve proteklo uredu te ukoliko nakon pregleda kod ljekara dobijete zeleno svjetlo, nema razloga da s vježbanjem ne započnete čim postporođajni bolovi stanu jenjavati.

Kegelove vježbe

Vježbanju nakon poroda treba pristupiti polako i s oprezom jer vaše tijelo nije isto kao što je nekad bilo, a vaša kondicija nije ni blizu onoga stanja kada ste zadnji puta odradili bilo kakav trening.

Danas mnogo ljekara i babica smatra da bi rodilje prvih nekoliko dana nakon porođaja trebale izvoditi vježbe koje je osmislio dr. Kegel (liječnik, opstetričar, savjetodavac za trudnice i ginekolog na kalifornijskom univerzitetu.

One su osmišljene tako da jačaju mišiće donjeg dijela zdjelice. Ovi su mišići vrlo važni zato što pridržavaju sve unutarnje organe smještene u zdjeličnoj šupljini, a koji su u ovoj fazi života najaktivniji.

Kada procijenite da je vrijeme povratka tjelovježbi stiglo i nakon što ste danima radili navedene Kegelove vježbe, započnite i s drugim oblicima ježbanja.

Hodanje s bebom

Neka to za početak bude hodanje. Ono je izvrsno za sve mlade majke jer se u tim trenucima ne moraju odvajati od svoje bebe. Dakle, stavite dijete u kolica ili još bolje u nosilicu, odjenite laganu, pamučnu trenirku, tenisice na noge i krenite u osvajanje svoje kondicije.

Za početak nemojte forsirati. Zadajte sebi realne ciljeve, a ne kilometarske ture te svakim danom pokušajte prohodati koji metar više. Dok hodate, tempo neka vam bude umjeren, ispočetka skroz lagan, a malo kasnije nešto brži.

Dok možete govoriti ili pjevušiti znači da ste pravilno opteretili svoj organizam. Isto vrijedi i kod bavljenja bilo kojim drugim oblikom tjelovježbe.

Bilo bi dobro da za vrijeme hodanja svako malo otpijete gutljaj tekućine (savjetujemo vodu), kako tijelo ne bi dehidriralo. To je izuzetno važno za majke koje doje svoje dijete. One ne bi smjele napuštati svoj dom bez bočice vode.

Savjetuje se nošenje grudnjaka s pojačanim ramenicama, a neposredno prije vježbanja nahranite svoju bebu. Pritisak u prsima bit će puno manji, osjećat ćete se lakše, a i vaše malo čedo će biti namireno i zadovoljno.

Vježbe istezanja

Stretching (vježbe istezanja) je od izuzetne koristi. S ovim vježbama možete započeti gotovo odmah nakon poroda, ukoliko se naravno dobro osjećate.

Istezanje je jedan od ključnih recepata za otklanjanje ortopedskih tegoba, naročito tegoba s leđima koje su poznate gotovo svakoj trudnici i rodilji.

Istezanje poboljšava cirkulaciju, smanjuje mišićnu napetost, opušta tijelo, omogućava lakše kretanje i olakšava dnevne aktivnosti. Istežite se u bilo koje doba dana, a posebno ujutro, zatim nakon dužeg sjedenja ili stajanja, kada se osjećate kruto i napeto ili kada vaša beba drijema.

Kako se treba istezati

Istezanje se lako uči, pa evo nekoliko početnih smjernica:

* istezanje neka bude opušteno i suzdržano

* usmjerite pažnju na mišić koji istežete

* zadržite položaj tijela za vrijeme istezanja barem desetak sekundi, a kasnije sve duže

* pogrešno je trzati mišiće, a to na žalost mnogi rade

* nikada se ne smijete istezati do krajnjih granica tj. do tačke boli

* dišite lagano, u ritmu i kontrolirano

* ukoliko se naginjete prema naprijed, izdahnite, a zatim pri izdržaju dišite polagano

* nikada ne zadržavajte dah, odnosno, uvijek budite u mogućnosti nesmetano disati

Ukoliko kod kuće posjedujete sobni bicikl ili imate mogućnost voziti onaj pravi, nakon što porođajni bolovi prestanu, okrenite se i ovom obliku tjelovježbe.

I za kraj, ali vrlo važno: Posavjetujete se sa svojim ljekarom prije bilo kakve tjelovježbe što je posebno značajno za žene koje se prije trudnoće nisu bavile niti jednim sportom.

Kako jačati mišiće donjeg dijela zdjelice

* Lezite na pod na leđa ili bok (ili na trbuh ako ste šivani), gurnite zdjelicu prema naprijed i usredotočite se na stezanje mišića koji okružuju vaginu i mokraćnu cijev. Svaki put kada stisnete, zadržite se tako 2-3 sekunde, a potom opustite.Vježbicu ponovite 2-3 puta nakon čega se nekoliko minuta odmorite.

* Dok sjedite na zahodskoj školjci, nekoliko puta uzastopce prekinite i ponovno pustite mlaz mokraće. Ovom vježbom jačate mišiće koji okružuju mjehur, te na taj način ublažavate postporođajnu inkontinenciju i sprečavate upale mokraćnog mjehura.

* Stežite i opuštajte mišiće koji okružuju analni otvor. Vježba će vam omogućiti bolji nadzor nad radom crijeva i popraviti tonus svih mišića donjeg dijela zdjelice.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.