SVAKODNEVNICA

U ovim tkaninama se nikad nećete znojiti

Avaz.ba

27.7.2017

Ljeti jedva i kožu trpimo na sebi. Sve što nas dodiruje nam smeta, a čini nam se i da nam pojedini materijali bukvalno pale kožu i da se osjećamo kao da ćemo izgorjeti.

Da biste se osjećali udobno tokom ljeta i da se ne biste previše znojili, trebalo bi da nosite odjeću sačinjenu od ovih materijala:

Lan

Ugodna tkanina koja bi se slobodno mogla prozvati ‘ventilatorom’ među materijalima. Propušta vazduh do vašeg tijela i tako sprečava znojenje. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva, ali to ionako nije bitno tokom vrućina.

Pamuk

Pravi izbor za ljetne vrele mjesece. Jedna od najprozračnijih tkanina koje postoje, ne zadržava toplinu i upija vlagu s tijela i aktivira njeno isparavanje.

Keper

Najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mješavine i smatra se sjajnom ljetnom zamjenom za jeans. Ako i tokom vrućina ne želite da odustanete od nošenja dugih pantalona, odaberite modele od kepera jer ćete se u njima osjećati ugodnije.

Viskoza

Jedno od najpopularnijih sintetičkih vlakana koje nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu vrlo je slično pamuku. Upravo je zbog toga viskoza ugodna za nošenje tokom vrelih ljetnih dana.

Svila

Prirodna tkanina koja ‘diše’ i poznata je po tome što se prilagođava temperaturama pa vas tokom zime grije, a ljeti hladi. Ne podstiče znojenje, ali pošto je tanka i mekana, svila se lako lijepi za oznojenu kožu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.