SVAKODNEVNICA

Kako prepoznati početne simptome bolesti kod djeteta

Sve simptome kod djece koja nisu još navršila godinu dana treba uzeti u obzir krajnje ozbiljno, jer se ove bebe vrlo lako razbolijevaju. Tu i minute mogu biti ključne. Kad je riječ o nešto starijoj djeci, možete biti malo opušteniji. Ali samo malo...

27.7.2017

Čak i kada dijete nema jasne simptome bolesti, vjerovatno će vas roditeljski instinkt upozoriti da se dešava nešto što ne bi trebalo. Primijetit ćete da je beba bljeđa nego inače, ili da često mijenja raspoloženje, ili da plače češće nego inače.

Sve ovo, naravno, može biti posljedica probavnih problema ili izbijanja zuba, no to ne znači da su ove dvije neprijatne situacije uvijek odgovor na sve. Na primjer, ako bebi izbijaju zubići, može biti problema na desnima, ali izbijanje zuba nikada nije uzrok visoke temperature.

Šta mu je

Većina roditelja zna tačno šta je sa djetetom. Dobri su, uglavnom i u procjeni treba li dijete voditi liječniku ili problem mogu riješiti sami. Ali, kad je o bebama i maloj djeci riječ, nikad ne možete biti dovoljno oprezni.

Upravo zato uvijek imajte na umu pravilo: Što je dijete manje, potreban je što veći oprez. Kad god ste nesigurni, pozovite ljekara i opišite mu simptome; to je lakše nego da poslije razbijate glavu zbog previda...

Temperatura i grlo

Ako mislite da djetetu nije dobro i želite spriječiti razvoj bolesti, pregledajte ga prvo sami. Prvi korak je, naravno, mjerenje temperature. Ako je povišena, razbolijevanje je, vjerovatno, na pomolu.

Kod sitne djece infekcije grla su veoma česte. Dakle, broj dva na listi šta treba pregledati je svakako grlo. Ovo uz jedno ograničenje: Ne pokušavajte pregledati grlo bebe mlađe od godinu dana; prepustite to ljekaru.

Ako je dijete dovoljno veliko da razumije šta tražite od njega, postavite ga nasuprot izvoru svjetlosti i recite mu ili pokažite da širom otvori usta (uz čuveno "kaži aaa..."). Ako mu je grlo crveno ili je na bilo koji način promijenilo izgled, pronašli ste krivca.

Žlijezde i osip

Organizam na razne infekcije reagira stvaranjem dodatnih bijelih krvnih zrna. Ona su neka vrsta "specijalaca" našeg tijela; provjerite zato da li je u "fabrikama" koje proizvode ove male ratnike povećana proizvodnja.

Ispipajte nježno obod donje vilice djeteta, sve do njenog spoja s vratom. Ako je u tom predjelu bilo šta natečeno, vjerovatno je riječ o limfnim žlijezdama koje upravo naoružavaju vaše dijete za borbu protiv neprijateljski raspoloženih elemenata.

Još jedan čest simptom nekoliko infektivnih dječijih bolesti je osip. A prva mjesta na kojima se on javlja su grudi i koža iza ušiju. Osip u zajednici sa povišenom temperaturom je gotovo siguran znak bolesti.

Najčešći simptomi bolesti kod djece

* Povećana tjelesna temperatura;

* Plač i preosjetljivost;

* Povraćanje i proljev;

* Odbijanje hrane i pića;

* Upaljeno grlo;

* Osip, svrab;

* Uvećane žlijezde na vratu ili na spoju donje vilice s vratom.

Znaci za uzbunu

Smjesta pozovite ljekara ako dijete:

* Diše veoma ubrzano, bučno ili otežano;

* Ima konvulziju;

* Padne u nesvijest;

* Ima jak bol koji ne prestaje;

* Ima groznicu;

* Ima osip ili ravne ljubičaste ili tamnocrvene tačkice na koži;

* Vrišti od bolova i preblijedi kada vrišti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.