SVAKODNEVNICA

Kada posegnuti za antibioticima

Prema statistikama, samo tri posto male djece ima bakterijsku upalu grla

27.7.2017

Crveno grlo prvi je znak upalnog procesa i roditelji odmah sumnjaju na anginu i često misle da je antibiotik jedini lijek. Međutim, vrlo često je riječ o zabludi.

Bebe i starija djeca

Kod beba u prvoj godini života izuzetno je rijetka prava upala grla. Kod veće djece upala grla gotovo je neizbježan pratilac odrastanja, a nisu rijetke ni gnojne angine. Bebe često imaju crvenkasto grlo, ali to nije klasična upala grla uzrokovana bakterijama.

Šta uzrokuje crvenilo kod beba

Ubjedljivo najčešći uzrok crvenog grla kod beba su virusi. Više od 95 posto uzročnika upale grla kod beba su virusi. U prvoj polovini prve godine šansa da dođe do bakterijske upale grla je manja od tri posto.

Kada je potreban bris

Prema statistikama, samo tri posto male djece ima bakterijsku upalu grla. Dakle, kod samo malog broja djece s crvenim grlom treba uraditi bris, i to onda kada liječnik posumnja na bakterisjku infekciju. Bris grla je jednostavna analiza koja daje dobru informacju o uzročniku crvenog grla.

Zašto raste tjelesna temperatura

Tjelesna temperatura raste zato što virusi uzrokuju infekciju. Dakle, nisu samo bakterije uzročnici povišene temperature kod djece, mego su virusi daleko češći razlog.

Može li antibiotik škoditi

Svaki lijek ima neželjena djelovanja pa i antibiotik. Terapiju antibioticima često prate proljev, povraćanje i infekcija usta kandidijazom.

Druga važna mana antibiotika je što može maskirati težu infekciju, naprimer infekciju mokraćnih kanala, što može biti vrlo opasno. Infekcija se samo pritaji, pa po prestanku davanja lijeka ponovo se vrati, ali u još gorem obliku.

Kako pomoći djetetu

Kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu u prvoj godini života obavezno treba napraviti laboratorijsku analizu kompletne krvne slike (s leukocitarnom formulom) i pregled mokraće.

Krvna slika pokazat će koliko je infekcija uzela maha i dati orijentaciju u pogledu uzroka povišene temperature. Pregled urina je brza anliza koja za sat - dva jasno pokaže ima li beba infekciju mokraćnih puteva. Svaki roditelj treba znati da nema drugog načina da se ovo dokaže.

Kada je u urinu povišen broj leukocita mokraću treba odnijeti na urinokulturu. Tada je dobro uraditi i antibiogram - jednostavna analiza koja pokaže koji su antibiotici najefikasniji u borbi s tom bakterijom.

Izuzetno je važno isključiti urinarnu infekciju kao uzrok povišene temperature kod dojenčeta, jer ove infekcije traže adekvatnu antibiotsku terapiju, ali i druge dijagnostičke procedure koje se preduzimaju nakon sanacije infekcije.

Ako je pregled urina uredan, onda se najčešće radi o virusnoj infekciji. Ako je grlo jako crveno, prije davanja lijeka treba uraditi bris grla, mada je šansa da je on pozitivan mala. Ako bris pokaže bakteriju koja zahtijeva liječenje tek tada treba propisati antibiotik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.