SVAKODNEVNICA

Strahovi: Mama tjera mrak van

Morat ćete se nekoliko dana igrati s njim na takav način da bi se velikim dijelom ili u potpunosti oslobodilo od mraka

1.8.2017

Ni odrasloj osobi nije ugodno biti u mraku. Ali, strah valja savladati još u djetinjstvu. Najbolji je način - kroz razgovor i igru. Nudimo vam pet koraka kako ćete to izvesti na najbolji način.

1. Sjedite pored djeteta i pridružite mu se u igri.

Postavljajte obična pitanja - šta radi, čega se igra i pokažite da se i vi želite priključiti igri. Zatim mu tokom igre, kao usput, ispričajte da ste se i vi, kad ste bili mali, plašili mraka. Kad osjetite da vas je shvatilo, pitajte dijete boji li se mraka.

2. Razgovarajte kao usput

Drugi korak je da kažete da ste, kad ste malo odrasli, shvatili da nema razloga za strah od mraka. Pokušavali ste naći razloge zbog kojih je mrak strašan, ali niste uspjeli. Jednostavno ste uvidjeli da je mrak dobrodušan i da nije zao.

3. "Napravite" mrak

Nakon toga ustanite i kažite da želite sebi pokazati da ste hrabri, jer u mraku nema ničeg čega biste se plašili. Kažite da idete u drugu prostoriju da "napravite mrak". Ali, sve to radite sa entuzijazmom kako biste zainteresirali dijete.

To će vašem djetetu biti zanimljivo i posredstvom vas imat će susret sa mrakom, ali ovog puta pozitivan. Dijete još ne pozivajte da dođe s vama u mrak. Veoma je važno da ono u početku bude fizički distancirano od izvora straha i da mu na taj način pružite priliku da posmatra vas kako uživate u mraku. To će ga umnogome ohrabriti.

4. Hodajte kroz mrak

Spustite roletne u susjednoj prostoriji i "hodajte kroz mrak" pjevajući neku pjesmicu tipa "Ne bojim se mraka, jer sam jaka" ili "Ne može mi ništa mrak, jer sam jak". Takvim ponašanjem probudit ćete kod djeteta radoznalost da vidi prije svega kako vi to "pravite mrak".

U želji da provjeri, zavirit će da vidi šta vi radite, ali još neće zakoračiti u mračnu prostoriju. Veoma je važno da se za sve to vrijeme ponašate kao da zaista uživate u mraku i nikako ne uvlačite dijete u mrak dok SAMO ne poželi.

5. Neka samo uđe u mrak

Morat ćete se nekoliko dana igrati s njim na takav način da bi se velikim dijelom ili u potpunosti oslobodilo od mraka. Jer, već sutradan vaše dijete tražit će da ponovo "pravite mrak" i bit će za nijansu hrabrije - vjerovatno će napraviti krug u prostoriji pjevajući stihove koje vi govorite i izaći će. To će biti pravi napredak.

6. Ponavljajte igru svakodnevno

Ponavljajte ovu igru svakodnevno ne duže od 15 minuta, sve dok ne dođe momenat u kojem vaše dijete bez vas "pravi mrak" pozivajući da mu se pridružite u igri, potom kako samo trčkara po mraku koji je samo napravilo, oponašajući vaše ponašanje i pjevajući vaše stihove. Tada vam se može čestitati što ste oslobodili dijete straha od mraka!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.