SVAKODNEVNICA

Zašto je važno kakvo ćete ime odabrati za bebu

Saslušajte sve prijedloge, ali znajte da je najvažnije da odluku o imenu svog djeteta donesu oba roditelja

1.8.2017

Biranje imena za dijete ponekad može biti zahtjevan posao. Ime ostaje zauvijek, pa pažljivo treba donijeti odluku o najprikladnijem. Vjerovatno će vam i prije rođenja djeteta rođaci i prijatelji predlagati različita imena. Budite otvoreni za prijedloge, ali, ipak, najvažnije je da odluku o imenu svog djeteta donesete s partnerom.

Šta treba znati

Tokom trudnoće razmišljajte o mogućim imenima, napravite listu omiljenih imena i u nju unosite sva dodatna imena koja vam se dopadnu. Najbolje je da se partneri usaglase o tome žele li da dijete nosi ime nekog dragog člana porodice ili ne.

Također, vodite računa o tome da djetetu ne dajete ime zbog kojeg će mu drugi ljudi tepati na neadekvatan način. Evo nekoliko savjeta o pravilnom postupku biranja imena:

* Poslušajte kako ime zvuči!

Vrlo je važno kako ime zvuči kada ga izgovorite. Da li je melodično? Slaže li se s prezimenom? Često duža imena zvuče bolje uz kraća prezimena i obrnuto.

Stručnjaci koji izučavaju imena ne preporučuju ime koje završava samoglasnikom ukoliko i prezime počinje samoglasnikom. Također savjetuju da djetetu ne dajete ime koje se rimuje s prezimenom. (Pero Perić ili Mustafa Mustafić).

I još nešto: sigurno u svojoj okolini imate barem jednu osobu koja nosi šaljivo ime i znate koliko to neprijatno može biti.

* Izbjegavajte "unikate"

Popularna "unikatna" imena, imena koja ste sami smislili ili koja su izvedena iz nekih drugih riječi često nisu najbolje rješenje. Mogu djelovati nespretno, teško se izgovaraju, teško pamte i ne određuju identitet osobe na pravi nači.

* Prijedlozi rođaka i prijatelja

Veliki broj roditelja odluči djetetu dati ime po dedi, baki, nani ili rođaku. Ako to želite vi i vaš partner, onda je to uredu, ali ne dozvolite da vam takva rješenja, pa i ona dobronamjerna, budu nametnuta. Ako želite po nekome dati ime svome djetetu učinite to zato što vam se ime dopada, a ne zbog uspomene.

VAŽNO


I na kraju, zapamtite da su najvažniji kriteriji u izboru imena za bebu lični osjećaji i zajednička odluka partenra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.