SVAKODNEVNICA

7 lijekova koje svako mora da ponese na more - ako ne želi da mu ljetovanje presjedne

Avaz.ba

2.8.2017

Uz kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom i meleme protiv opekotina, svoju mini apoteku trebalo bi da snabijdete još nekim lijekovima ukoliko idete na ljetovanje. Lijekovi protiv najčešćih ljetnjih i morskih boljki posebno su neophodni ako putujete sa djecom

Lijekovi protiv mučnine

Već na početku puta može se javiti muka i povraćanje, što su znaci bolesti putovanja. Ovu bolest mogu pratiti i glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bledilo, pad pritiska. Za ublažavanje ovih tegoba, jedan sat pred polazak na put uzimaju se lijekovi dimigal ili dramin.

Tablete protiv bolova

Obavezno treba imati sa sobom neki lijek protiv bolova, jer je velika vjerovatnoća da će nekoga od članova porodice za vrijeme odmora boljeti glava (ili u toku puta) ili neki mišić.

Lijekovi protiv stomačnih tegoba

Prije odlaska na godišnji odmor možete ojačati sistem za varenje. Dvije, tri sedmice prije putovanja jedite probiotske mliječne proizvode koji će pomoći uspostavljanju normalne crijevne flore.

Kapi za oči

Za odrasle ili za djecu koja imaju osjetljive oči treba poneti i kapi za oči ili fiziološki rastvor za ispiranje očiju usljed iritacije prašinom, trunjem ili dimom.

Lekovi protiv alergije

Osobe sklone alergijama treba obavezno da sa sobom nose lijekove protiv alergije. Napadi jake alergije mogu biti veoma opasni ne samo po zdravlje nego i po život.

Alkohol i hidrogen

Alkohol i hidrogen u malim bočicama, kao i vata, mogu zatrebati za ispiranje rana ili za masažu pri povišenoj temperaturi.

Antiseptici

Antiseptici za rane su vam također potrebni: u vidu spreja, sterilna gaza ili hanzaplast za posjekotine, opekotine ili ujede nekih insekata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.