KORISNO

Kada uvesti žitarice u prehranu mališana

Ono na šta trebate obratiti pažnju da su žitarice bogate vlaknima i da ne sadrže šećer

Pri odabiru žitarica bitno je odabrati kvalitetan proizvod. Ilustracija

Avaz.ba

9.6.2020

U periodu između 4. i 6. mjeseca djetetova života majčino mlijeko postaje nedostatno za pokrivanje rastućih prehrambenih potreba djeteta. Započinjete li dohranu žitarice će biti idealna namirnica zbog velike nutritivne gustoće i niskog alergenog potencijala.

S obzirom da je njihov trbuščić još mali, te se crijeva moraju priviknuti na hranu i probavljivost iste, žitarice osiguravaju siguran prelazak bebe svakodnevnoj kvalitetnoj prehrani. Najprije se u dobi od 4. do 6. mjeseca uvode rižine ili kukuruzne pahuljice koje ne sadrže gluten, a žitarice koje ga sadrže treba uvoditi poslije 6. mjeseca.


Žitarice imaju visok udio ugljikohidrata što ih čini odličnim izvorom energije. Ilustracija

Žitarice imaju visok udio ugljikohidrata što ih čini odličnim izvorom energije. Cjelovite žitarice imaju visok udio vlakana u sebi koja su iznimno zdrava dok su bjelančevina i masti ima u manjoj količini.

Žitarice ne sadrže u sebi sve esencijalne aminokiseline pa su u kombinaciji s majčinim ili adaptiranim mlijekom izvrstan obrok, jer su lako probavljive i zasitne. Pri odabiru žitarica bitno je odabrati kvalitetan proizvod pri čemu treba gledati koliko i koje žitarice proizvod u sebi sadrži te za koju je djetetovu dob. Ono na šta trebate obratiti pažnju da su žitarice bogate vlaknima i da ne sadrže šećer.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.