SVAKODNEVNICA

Kuhajte s djecom: Kolač od banana sa čokoladom

Banane popravljaju raspoloženje, a o čokoladi da ne govorimo

Avaz.ba

3.8.2017

Kolač koji vam preporučujemo toliko je jednostavan da bi ga mogla praviti i sama djeca. Mama je potrebna samo da uputi i pomogne. S našim kolačem od banana i sa čokoladom unijet ćete i dobro raspoloženje - banana, naime, podstiče proizvodnju hormona sreće, serotonina, a o čokoladi da i ne govorimo.

Sastojci za 4 osobe

Tri-četiri zrele banane, 250 g razmekšalog maslaca, 250 g šećera, 4 jaja, 600 g brašna, čajna kašičica praška za pecivo, 200 g čokoladnih mrvica, 150 g mliječne čokolade, čajna kašičica ulja, masnoća za pleh, banana i šarene slatke mrvice za ukrašavanje.

Prvi korak

Najprije uključite rernu da se zagrije na 200 stupnjeva, pleh za pečenje dobro pomastite i pospite brašnom (ili pleh prekrijte papirom za pečenje). U međuvremenu mali kuhar može oguliti banane, staviti ih u pripremljenu zdjelu, zgnječiti viljuškom i pomiješati sa šećerom i omekšanim maslacem.

Drugi korak

Jedno za drugim dodati jaja u mješavinu banana. Posebno pomiješati brašno, prašak za pecivo i čokoladne mrvice, pa dodati u mješavinu banana. Veće dijete može sve ovo uraditi samo, a manje uz maminu pomoć.

Treći korak

Pomoću kašike tijesto rasporediti po plehu, staviti u rernu na srednju šinu i peći 15 minuta. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi.

Četvrti korak

Sada će mali kuhar čokoladu pokidati na kockice i pomiješati s uljem, pa će mama lončić staviti u lonac s vrućom vodom i čokoladu otopiti. Tekuću čokoladu prelit će po kolaču.

Peti korak

Ako će se kolač odmah jesti, mali kuhar može poslasticu obložiti narezanim kolutovima banane. Može upotrijebiti i čips od banane. Na kraju će kolač ukrasiti slatkim šarenim mrvicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.