ISTRAŽIVANJA Tvrde stručnjaci

Ružno ponašanje djeteta je greška roditelja

Ukoliko kod djeteta primijetite neko ružno ponašanje, budite svjesni da je to najvjerovatnije došlo od vas

Avaz.ba
09.06.2020 19:38

Ne dozvolite da sebi budete važniji od djeteta

Foto: Ilustracija

Ukoliko kod djeteta primijetite neko ružno ponašanje, budite svjesni da je to najvjerovatnije došlo od vas, tvrde stručnjaci.

Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja:

Previše su zavisni

Djeca koja su navikla da uvijek neko rješava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umjesto njih lošije se snalaze u životu. Oni po tom obrascu nastavljaju da traže osobe koje će moći da ih u životu vode i imaju tendenciju da postanu zavisni od njih.

Prekidaju druge u govoru

Ne dozvolite da sebi budete važniji od djeteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite dijete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i ima bolju komunikaciju.

  • Djeca uče od najranijeg uzrasta
    Djeca uče od najranijeg uzrasta Foto: Ilustracija

Ne poštuju odrasle

Ukoliko se ne trudite da vaspitate dijete tako da poštuje vas, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i vašem djetetu.

Previše pričaju o porodičnim temama

Ne želite da se “prljav veš” ili intima doma dijeli u vrtiću ili kada vam dođu gosti. Zato naučite svoje dijete šta ostaje u vaša četiri zida.

Kasno usvoje rječnik lijepog ponašanja

Djeca uče od najranijeg uzrasta, a ako im pristojnost i ljubaznost približite od najranijeg perioda i drugi će biti oduševljeni njima.

Komentari

NA VRH