SVAKODNEVNICA

Evo šta prvo morate uraditi ako vas ubodu pčela ili osa

Avaz.ba

15.8.2017

Evo šta treba da uradite ako dođete u ovu situaciju.

Pozovite hitnu pomoć odmah

Potrebno vam je hitna medicinska pomoć ako ste skloni alergijskim reakcijama ili ako imate neke od ovih simptoma nakon uboda:

Vrtoglavica, otečen jezik, osip na koži, teško disanje


Izvadite žaoku

Pčele ostavljaju svoju žaoku nakon uboda. Najefikasniji način da izvadite žaoku je korištenje pincete, s tim što morate biti veoma oprezni kada to radite.

Ne zaboravite da operete mjesto uboda prije nego što počnete da vadite žaoku. Ne pokušavajte da žaoku istisnete, na taj način je nećete izvaditi.

Napravite hladnu oblogu

Upale i otoci nakon ugriza su neizbježni, ali se mogu ublažiti stavljanjem hladnih obloga na to mjesto. Najbolje bi bilo da stavite led zamotan u čistu tkaninu, ili neki metalni predmet, koji također može da smanji otok.

Nakon toga možete napraviti gustu pastu od praška za pecivo (ili sode bikarbone) i vode i nanijeti na bolno mjesto. Također možete u te svrhe koristiti med ili pastu za zube, nanijeti na mjesto uboda i prekriti gazom.

Med ostavite da djeluje 60 minuta, a pastu za zube 20-30 minuta, a zatim ih operite.

Uzmite lijek

Analgetici i antihistaminici su neophodni za otklanjanje neugodnosti i smanjenje alergijske reakcije. Međutim, svaki lijek treba uzimati strogo prateći uputstva, s tim da analgetike ne bi trebalo davati mlađoj djeci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.