SVAKODNEVNICA

Bijeljina: Riblje čorbe i paprikaše kuhale 73 ekipe iz BiH i Srbije

LJ. LJUBOJEVIĆ

29.8.2017

Tradicionalna manifestacija „Zlatni kotlić Semberije“, koja je ove godine 17. put organizirana u parku, u krugu banjsko-rekreativnog kompleksa Banja „Dvorovi“ kod Bijeljine, okupila je ove godine 73 ekipe iz BiH i Srbije, s više od hiljadu učesnika. Najbolju ocjenu i prvo mjesto osvojili su ribolovci iz Brodca kod Bijeljine. 

Promocija turizma

Milivoje Era, samostalni stručni referent za marketing u Turističkoj organizaciji Bijeljina, koja je i organizator „Zlatnog kotlića Semberije“, kaže da je cilj ove manifestacije promocija ribolovnog turizma u slivu dvije velike rijeke Drine i Save.

- Na području Bijeljine imamo više od 1.000 registriranih članova udruženja ribolovaca koji brinu o poribljavanju rijeka, zaštiti ribljeg fonda i ekologiji. Ovo je ujedno i promocija Banje „Dvorovi“, jedinstvene i specifične banje koja raspolaže ljekovitom termomineralnom, odnosno oligomineralnom vodom od 75 Celzijevih stepeni, koja liječi mnoge bolesti. Taj potencijal nije dovoljno iskorišten i Gradska uprava ulaže napore da privuče investitore koji bi maksimalno iskoristili ovaj banjski potencijal - kaže Era i ističe da su trenutni potencijali banje iskorišteni svega pet posto.

Poznati kuhar Radoslav Borković ove godine ocjenjivao je riblje čorbe i riblji paprikaš, ističući da su kod ribljih čorbi bitni boja, ukus i gustoća.

- U riblju čorbu ne treba stavljati bijeli luk niti treba dodavati puno crvenog luka i brašna. Uz dobru riblju čorbu bolje se osjeća i dobro vino. Kada ocjenjujemo riblju čorbu, već u startu znamo o kakvom kvalitetu se radi - kaže Borković.

Stanko Marković iz Kojčinovca kod Bijeljine, član Ribarskog udruženja „Drina“ Janja, kaže da je najveći dio života proveo pored Drine.

- Već petnaestak godina učestvujemo na ovom takmičenju. Za dobru čorbu i riblji paprikaš treba pripremiti pet vrsta ribe, šarana, soma, štuku i još dvije vrste bijele ribe. Uz dobre mirođije, skuhat ćete i dobru čorbu - ističe Marković.

Midhat Ferhatbegović, član Udruženja građana sportskih ribolovaca (UGSR) „Mrena“ iz Živinica, kaže da ovo udruženje trenutno ima oko 500 članova, ali i dugogodišnju tradiciju.

Oproban recept

- Prvi put smo u Dvorovima, a vjerujem da ćemo i narednih godina dolaziti. Nemamo neko veliko iskustvo u pripremanju riblje čorbe, ali učimo od drugih. Uglavnom, držimo se oprobanog tradicionalnog recepta. Družimo se i to je ono najljepše ne ovakvim manifestacijama - kaže Ferhatbegović.

Bulevar dobrih komšija

Vidak Simić, ljekar u bijeljinskoj bolnici, na ovoj manifestaciji pojavio se sa svojim komšijama iz ulice koji su organizirali neformalno Udruženje „Bulevar dobrih komšija“. Simić kaže da se u ovom vremenu bolje „ograditi dobrim komšijom negoli dobrom ogradom“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.