SVAKODNEVNICA

Plaše li vas rijaliti programi

Avaz.ba

13.9.2017

Za strah od zatvorenog prostora ste čuli, kao i za strah od paukova, ljudi, letenja, ali da li ste znali za potpuno nove fobije, koje je razvio savremeni način života, poput straha od rijaliti programa, stanja na računu, stajanja na vagu...? Možda su za većinu ove fobije smiješne i zvuče nemoguće, ali za ljude koji pate od njih nisu nimalo naivne jer ih često ostavljaju u stanju potpune onesposobljenosti.

Perdetofobija - strah od gubljenja podataka

Ovo je strah da računar neće zapamtiti ono što ste radili. Obično se manifestuje kratkotrajnim napadima panike i mahnitim stiskanjem miša i dugmića na tastaturi, nakon čega slijedi erupcija sreće i olakšanja jer dokument na kojem ste danima radili nije nepovratno nestao. Međutim, perdetofob živi u konstantnom strahu da će mu kompjuter odnijeti ne samo arhivu dugočuvanih dokumenata već i dio života.

Akrafobija - strah od stanja na računu

Ako pred kraj svakog mjeseca imate strah od toga šta vas čeka na bankomatu, onda definitivno patite od akrafobije. Ova fobija se uglavnom razvija tokom studentskih dana, a ako se bolest prenese u sljedeći dio života, posljedice mogu biti veoma okrutne. Jedini lek za akrafobe je kontrolisanje potrošnje, što je za njih jednako bilježenju broja udaha koji učine na dnevnom nivou.

Kalvofobija - strah od ćelavosti

Većina muškaraca strahuje od gubitka kose. Mnogi kalvofobi su protraćili godine posjećujući frizere i izgovarajući riječi: „Samo malo me podšišaj.“ Često od frizera traže da im daju njihovu ošišanu kosu, navodno kao podsjetnik, no zapravo se nadaju da će je dati na kriogeno zamrzavanje u slučaju da trihologija bude ikad dostupna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Abemorafobija - strah da propuštanja stanice

Ovo je fobija od propuštanja stanice, a većina ljekara ju je stavili u isti koš s akupunkturom, smatrajući je smiješnom i nebitnom. Ova kratkotrajna fobija koja se pojavljuje za vrijeme putovanja, a manifestuje se neugodom u želucu i povremenim paničnim skokovima prema izlazu iz autobusa ili tramvaja. Mnogo češća je noćna abemorafobija, koja pogađa već izmorene putnike na kasnim noćnim vožnjama, koji žele što pre da stignu kući i legnu u krevet. Manifestuje se tako što čovjek s panikom poseže za svojim stvarima i kreće prema vratima pri svakom zaustavljanju autobusa na stanici, bez obzira na to da li tu treba da siđe ili ne.

Magnufraterfobija - strah od Velikog brata

Liječenje ove fobije je lako i često zna da preraste u potpuno suprotno ponašanje - bivši bolesnici mogu bez prestanka da gledaju rijalitije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.