SVAKODNEVNICA

Uredite vaš prostor: Male modifikacije za velike uživancije

Avaz.ba

16.10.2017

Zidove dječije sobe u potpunosti možete transformirati sa slojem svježe farbe, a mogućnosti su beskrajne. Dobra ideja jeste da se opredijelite za neutralne i pastelne boje koje će se lako uklopiti uz ostali dekor, posteljinu, zavjese i namještaj. Ako već imate neiskorištenu boju koja vam se uklapa u osmišljenu temu, dobra ideja je da istaknete jedan sa jarkom bojom zid kao centralni fokus sobe.

Uramite dječije crteže koje ste do sada čuvali po fiokama i na frižideru. Izlaganje originalnih djela vašeg djeteta će dodati lični pečat sobi, a u jedno će biti jedan od najupečatljivijih detalja. Koristite stare ramove koje ćete ofarbati po potrebi ili jednostavno napravite kolaže od svih crteža i uramite ih. Ove mini galerije mogu predstavljati sve ono u čemu vaše dijete uživa. Uz njihove crteže, možete uramiti značajne fotografije, slike iz njihovih omiljenih knjiga, kalendare sa značajnim datumima, mape ili prevozne karte sa putovanja.

Velike zidne naljepnice su vrlo ekonomične. One mogu da osvježe zid i da mu donesu svježinu. Ove naljepnice se lako uklanjaju sa zidova i neće vam oštetiti malter ili fasadu kada ih budete skidali, što ujedno znači da ćete često moći da mijenjate teme naljepnica i na taj način s vremena na vrijeme promijenite cjelokupan ambijent u sobi. Ovo je pogodan i jednostavan način da sobu prilagodite uzrastu vašeg djeteta.

Ako imate vremena i dara za slikanje, sami ili uz pomoć vašeg djeteta možete naslikati nešto na zidu. Ova mogućnost će najviše doprinijeti odabranoj temi, a uglavnom je praktikuju oni koji su nešto smjeliji i hrabriji. Ako se odlučite na ovaj potez, preporučljivo je da koristite boju ili bojice koje se lako uklanjaju.

Stare igračke ili značajne ornamente možete okačiti na zid kao trodimenzionalni dekor. Ovo je izuzetno kreativno rješenje, koje zahtijeva malo više truda, ali će efekat biti fascinantan. Ako ipak niste vješti u tome, možete se poslužiti i „3D tapetama” koje će također proizvesti odličan vizuelni efekat.

Ako su trenutne zavjese u dječijoj sobu monotone i dosadne za vašu novu temu, ne treba nužno kupovati nove. Uvijek postoji mogućnost da ih oživite dodavanjem raznih aksesoara poput nakita, traka, rajsveršlusa i ukrasnih dugmadi. Možete i nove zavjese da sašijete od vrlo jednostavnog jednobojnog materijala i da dodate ove razne dekoracije.

Nova posteljina dramatično mijenja izgled jedne prostorije, pa je veoma bitno odabrati jake boje koje će pružiti kontrast neutralnim zidovima i ostatku dekora. Ako se opredijelite da šijete posteljinu ostatak materijala svakako iskoristite za mekane podne jastuke ili ukrasne jastučiće za krevet.

Namještaj u dječijoj sobi mora biti bezbjedan i upečatljiv. Izbor namještaja zato uključuje reorganizaciju, rekonstrukciju, obnovu, zamjenu ili kupovinu novog namještaja.

Zamjena: Uzmite u obzir sav namještaj u kući koji bi mogao da se upotrebi u dječijoj sobi. Kombinovanje raznih djelova namještaja u svrhu kreiranje novog komada je vrlo inovativno i ekonomično.

Reorganizacija: Premještanje namještaja će dati sobi novi koncept. Uklonite suvišni namještaj koji guši prostor. Eliminacijom neupotrebljivog ili zastarelog namještaja ćete postići dojam većeg i prostranijeg prostora.

Obnova: Farbanjem već postojećeg namještaja u dječijoj sobi u skladu sa generalnom paletom boja prikladne temi može u potpunosti transformisati izgled sobe i obezbijediti joj novo ruho.

Nije neophodno investirati puno novca u skup namještaj za odlaganje stvari da biste obezbijedili adekvatno mjesto za sve igračke, knjige i odjeću vašeg djeteta. Prostor ispod dječjeg krevete je uvijek dobro mjesto za odlaganje stvari, posebno igračaka. Možete se poslužiti raznim plastičnim korpama koje ćete dekorisati u skladu sa temom sobe, a možete upotrijebiti i plastične kutije za alat koje su idealne za sortiranje sitnih igračaka. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje, ofarbati ih kako bi bile u tonu sobe.

Sakupljanje: Sakupite najznačajnije predmete poput najdražih dječjih igračaka, obuće i suvenira i uklopite ih kao ukrase. Možete pregledati garažu i stare stvari na koje ste zaboravili, jer ćete sigurno naći interesantne predmete koji vam se uklapaju u dekor.

Prije nego što počnete ovaj kreativni projekat obavezno se posavjetujete sa vašim djetetom i saslušate njihove ideje. Iako će vam mnoge njihove ideje zvučati neizvodljivo ili preambiciozno za vaš budžet, budite sigurni da će vam ovih 10 savjeta pomoći da im uz male modifikacije izađete u susret i obezbijedite kutak iz snova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.