SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Zašto dijete boli stomak

Avaz.ba

21.11.2017

Svako se može zaraziti H.pylori bakterijom, uključujući i dijete, a da toga nije svjestan. Kada se ipak pojave simptomi uslijed prisutnosti bakterije, to su obično simptomi gastritisa ili peptičkog ulkusa (čira).

Simptomi gastritisa kod djece mogu biti mučnina, povraćanje i učestalo žaljenje na bolove u predjelu trbuha. No, takvi simptomi su vrlo učestali kod većine dječijih bolesti.

H. pylori, nekada poznatija kao Campylobacter pylori, može također uzrokovati peptičke ulkuse (poznatije kao čir na želucu). Kod starije djece i odraslih osoba, najučestaliji simptom peptičkog ulkusa je nagrizajuća ili žestoka bol u predjelu trbuha, obično ispod rebara i iznad pupka.

Bol se obično pojača kada je želudac prazan, a nestane čim osoba unese hranu, popije mlijeko ili uzme lijek za smanjivanje želučane kiseline.

Ponekad čirevi mogu prokrvariti u djece koja imaju peptički ulkus, uzrokujući tako povraćanje krvi ili crnu, krvavu stolicu. Simptomi kod mlađe djece sa peptičkim ulkusom ne moraju biti tako izraženi kao kod starije djece, što može otežati dijagnozu njihove bolesti.

Je li H.pylori zarazna

Naučnici pretpostavljaju da H.pylori infekcija može biti zarazna zbog toga što postoje indicije da se infekcija može prenositi unutar porodice i da je učestalija kod osoba koje žive u prenapučenim i nehigijenskim uvjetima.

Iako istraživanja upućuju na to da se infekcija može prenositi sa osobe na osobu, zapravo je nejasno kako do toga dolazi u stvarnosti.

Kako postaviti dijagnozu

Ljekari mogu dijagnosticirati H. pylori infekciju koristeći razne vrste testiranja. Ljekar vašeg djeteta može:

1. Direktno pogledati sluzokožu želuca sa endoskopom. Ova procedura se izvodi pod sedativima i podrazumijeva umetanje endoskopa - male, fleksibilne cjevčice sa sićušnom kamerom na kraju - niz grlo vašeg djeteta, sve do želuca i dvanaesnika. Ljekar može uzeti uzorak sluznice kako bi ga provjerio u laboratoriji i utvrdio da li postoje mikroskopski znaci infekcije i prisutnost H.pylori bakterije.

2. Napraviti krvnu sliku, pomoću koje se može otkriti prisutnost H. pylori protutijela. Analiza krvi je prilično učestao test, iako nije toliko tačan kod djece kao što je kod odraslih.

3. Napraviti test disanja, kako bi otkrio prisutnost ugljika kojeg razgrađuje H. pylori bakterija nakon što pacijent popije otopinu. No, testovi disanja se uglavnom koriste za odrasle osobe.

Kako se liječi

Ljekari tretiraju H. pylori infekcije sa antibioticima. S obzirom da samo jedna vrsta antibiotika neće uništiti bakteriju, liječnik može prepisati vašem djetetu kombinaciju antibiotika.

Ukoliko vaše dijete ima naznake krvarenja u želucu ili tankom crijevu, ti simptomi će se liječiti u bolnici.

Obzirom da se H. pylori infekcija može izliječiti antibioticima, najvažnije kućno liječenje je pravovremeno davanje prepisanih antibiotika u vremenskom trajanju koje je odredio ljekar.

Ljekar vašeg djeteta također može prepisati lijek za smanjivanje želučane kiseline kako bi neutralizirao ili zaustavio proizvodnju želučane kiseline.

Trbušna bol uzrokovana H. pylori infekcijama može se ublažiti uzimanjem redovnih obroka. To znači da trebate napraviti plan kako želudac vašeg djeteta ne bi bio prazan duže vremena.

Najbolje je svakodnevno jesti pet ili šest manjih obroka, s tim da bi se vaše dijete trebalo malo odmoriti nakon svakog obroka.

Isto tako je važno ne davati vašem djetetu aspirin, lijekove koji sadrže aspirin, ibuprofen ili protuupalne lijekove, zbog toga što oni mogu nadražiti želudac ili uzrokovati želučano krvarenje.

Ipak, važno je zapamtiti da postoji jako puno razloga zbog kojih djeca mogu imati trbobolje - neki od tih razloga su slaba probava, virusi, napetost i zabrinutost, te upala slijepog crijeva. Većina trbobolja nije uzrokovana H. pylori bakterijom.

Može li se spriječiti

Trenutno ne postoji vakcina protiv H. pylori. S obzirom da način prenošenja još uvijek nije razjašnjen, ne postoje smjernice za njegovu prevenciju. Ipak, važno je pobrinuti se da svi u porodici:

* redovno perete ruke;

* jedete hranu koja je ispravno i dobro skuhana;

* pijete vodu sa sigurnog izvora.

Kada trebate pozvati ljekara

Odmah nazovite ljekara ukoliko vaše dijete ima jedan od sljedećih simptoma:

* oštra bol u trbuhu;

* povraćanje u kojem ima krvi ili izgleda kao zrnca kafe;

* stolica koja je krvava, crna ili izgleda kao katran;

* kontinuirana oštra ili probadajuća bol u predjelu ispod rebara koja se ublažava nakon jela, popijenog mlijeka ili lijekova za smanjivanje želučane kiseline.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.