SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Zašto biljni lijekovi nisu za mališane

Avaz.ba

21.11.2017

Liječenje djece na prirodan način pokazalo je veliki uspjeh, jer dječiji organizam odlično reagira na lijekovite biljne tvari i biljne pripravke. I dok narodna medicina smatra da su za liječenje djece osnova homeopatski i biljni pripravci te upotreba vode i topline, službena medicina često ima drugačije mišljenje, a što zabrinute roditelje s bolesnim djetetom dovodi u sumnju.

Oni žele svoje dijete liječiti na prirodan način i pomoću biljnih pripravaka, ali s druge strane su nesigurni i više vjeruju službenoj medicini.

Vrlo često razočarani djelotvornočšu lijekova i načinom liječenja, roditelji posežu za prirodnim lijekovima, očekujući vrlo brzo izliječenje. Često je to moguće, ali ponekad je potrebno više vremena i strpljenje, jer prirodni lijekovi ne djeluju tako brzo kao sintetski.

Osim toga, potrebna je spremnost za preuzimanje odgovornosti, jer ne mogu se baš sve dječje bolesti liječiti prirodnim lijekovima. Najvažnije je postavljanje dijagnoze prepustiti ljekaru, a potom vrlo pažljivo koristiti biljne i homeopatske lijekove, kako se pogrešnom upotrebom tokom liječenja ne bi ugrozilo zdravlje djeteta.

Liječenje biljem

Obaveznim zaštitnim vakcinisanjem djece, neke teške bolesti, kao npr. velike boginje, difterija i tetanus, gotovo su potpuno nestale. Druge bolesti, kao npr. dječija paraliza i tuberkuloza, nakon zaštitnog vakcinisanja javljaju se vrlo rijetko, ali i tada u vrlo blagom obliku.

Vakcinisanjem djece protiv navedenih bolesti znatno je smanjena mogućnost da dijete oboli od njih, a osim toga, za njih ionako ne postoje djelotvorni homeopatski ili biljni lijekovi.

I dok se neke dječije zarazne bolesti ne mogu spriječiti niti liječiti pomoću biljnih lijekova, neke bolesti i popratne tegobe tih bolesti, kao što su npr. povišena tjelesna temperatura i kašalj, vrlo uspješno se liječe biljnim pripravcima.

Osim toga, i za mnoge druge lakše dječije bolesti i tegobe postoje vrlo djelotvorni biljni lijekovi, a koji se mogu nabaviti manje-više u svim apotekama.

Korist od - bolesti

Treba znati da su neke dječije bolesti do neke mjere čak i korisne, jer u povišenoj tjelesnoj temperaturi, koju uzrokuju, sagori mnogo toga što bi, prije ili poslije, škodilo organizmu. Koliko podupiremo organizam u njegovom reagiranju, toliko će ono uistinu značiti pravo čišćenje organizma.

S povišenom temperaturom sagore gotovo sve otrovne tvari, čak i one koje je dijete, možda, donjelo iz embrionalnog života. Mnogi ljekari čak priznaju da su ljudi koji nisu preboljeli dječije bolesti, u kasnijem životu mnogo više izloženi raznim bolestima. To govori u prilog čudesnoj ljekovitoj snazi povišene tjelesne temperature.

Iako je praktično popiti s vodom nekoliko tableta, lijekovi često mogu biti vrlo štetni. Nakon uzimanja lijekova, znakovi bolesti najčešće vrlo brzo prođu i čini se da je bolest izliječena.

Mnogi biljni lijekovi koje koristi službena medicina, a to su najčešće sirupi, tinkture i čajevi, zasnivaju se na recepturi koja se u narodnoj medicini koristi već stotinama godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.