SVAKODNEVNICA

Šta kada dijete dobije vaške

Avaz.ba

21.11.2017

Vaš trogodišnjak ide u vrtić i vi ste zadovoljni uvjetima, smještajem, okolinom. Međutim, iznenada primijetite da se dijete uporno češe po glavi. Prva pomisao - uši. Sljedeća reakcija: Sramota.

No, uši nisu sramota, ali jesu velika napast. I nemojte misliti da ste sami, ili da se taj problem javlja samo u našoj sredini. Uostalom, i tekst koji slijedi priredili smo na osnovu jednog francuskog časopisa za roditelje.

Šta su uši

Uši su sitni beskrilni insekti koji sišu krv, brzo se razmnožavaju i jajašca ostavljaju u kosi, a bez "domaćina" brzo ugibaju. Njihovi usni organi prilagođeni su bodenju i sisanju krvi, a vezani su za život čovjeka i majmuna.

Njihov razvojni ciklus traje oko 25 dana. U tih 25 dana uš ima nekoliko razvojnih faza, i u svakoj od njih (i uši i ličinke) taj se trajni nametnik hrani krvlju. Prenose se dodirom.

Zašto su opasne

Uši su prijenosnici različitih bolesti: pjegavca (vrsta tifusa), rovovske groznice (tip rikecioze) i dr.

Također, intenzivnim češanjem može doći do gnojnih infekcija kože, što je posebno specifično za djecu koja ne mogu kontrolirati potrebu za češanjem.

Kako spriječiti

Najbolja prevencija protiv ušljivosti je rano otkrivanje gnjida. Redovito treba pregledati sve ukućane - i mlađe i one starije - i odmah reagirati.

Šta raditi ako se pojave

Ako je vaše dijete ipak negdje "pokupilo" uši (što nije teško u sredinama kao što su jaslice, vrtići, škole, igraonice...), evo savjeta kako ih se riješiti:

* šišanje kose ako je moguće do kože,

* kosu treba prati za to namijenjenim šamponima i losionima, pridržavajući se priloženih uputa (to su sredstva koja u sebi sadrže insekticide - permetrin),

* nakon pranja i sušenja, kosu je potrebno temeljito iščešljati što gušćim češljem, kako bi se odstranile gnjide (postupak treba ponoviti i nakon sedam dana,

* osim šampona na bazi permetrina, vlasište se može tretirati i prahom za suzbijanje ušljivosti (ima istu insekticidnu bazu) - prah treba pustiti da djeluje preko noći, a onda dobro iščešljati, kao nakon tretmana šamponom,

* svu odjeću i posteljinu treba oprati na što višoj temperaturi.

Važno

1. Šampon protiv ušiju ne ubija i ne odstranjuje gnjide.

2. Ako ga budete koristili, nema potrebe da pretjerujete s količinom - više šampona ne znači i manje ušiju.

3. Ne smijete ga primjenjivati kod djece mlađe od četiri godine.

4. Nakon istrebljenja, vlasište treba redovito pregledavati i neprestano koristiti gusti češalj za iščešljavanje preostalih gnjida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.