SVAKODNEVNICA

Roditeljima je u odgoju dozvoljena greška

Avaz.ba

12.12.2017

* Izgradnju duboke emocionalne povezanosti s djetetom roditelji su dužni naučiti...

- Zato što dojenče majku najbolje poznaje i u nju ima najviše povjerenja. To je univerzalno nasljeđe cijeloga čovječanstva. Nerođeno dijete čuje majčin glas, novorođenče smjesta - na samom činu rođenja - osjeća njenu blizinu. Majke instinktivno svoju djecu često drže u naručju naslonjenu na lijevo rame, tako da maleno osjeća kucanje njenoga srca.

Zato je, po meni, uloga oca u tim prvim mjesecima djetetovog života, da se pobrine kako bi djetetovoj majci bilo što bolje. Poslije toga perioda otac je, nesumnjivo, vrlo važna osoba za koju se dijete vezuje. Ali, prvih mjeseci života beba, prije svega, traži majku.

* Ali, majka ne može baš neprestano biti uz bebu...

- I ne mora. Radi se o tome da majka bude tu u onom trenutku kad treba djetetu - da ga podigne kad ono zaplače, da ga nahrani kad je gladno. Za mene je ostaviti dijete da plače, ne odgovoriti na njegov plač, ravno zlostavljanju djeteta.

* Treba li bebu davati u jaslice, da majka mora ostati kod kuće...

- Idealno bi bilo da majka ostane kod kuće sve dok dijete ne navrši godinu dana. Tad je ono već dobilo veliku porciju povjerenja, učvršćen je njegov osjećaj sigurnosti. Ako dijete poslije prvog rođendana krene u jaslice, sigurno to neće izazvati nikakvu štetu. A kod čuvanja djeteta u jaslicama bitno je osigurati kvalitet - prijatan i ljubazan odnos prema malenima.

* Biti uvijek pun ljubavi i pažnje kod većine roditelja ne funkcionira...

- Tačno je. Ja sam, naprimjer, prilikom odgajanja vlastite djece vjerovatno samo u trideset posto slučajeva sve uradio kako treba. I, opet, mislim da je to dovoljno. Roditelji smiju praviti greške, bitno je da oni vole svoju djecu. Ono što je lijepo u ljubavi između roditelja i djece je to što se ona stalno ponovo rađa i zasniva. Ona nikada ne prestaje, čak i kad ima nesporazuma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.