SVAKODNEVNICA

Kuća je puna opasnosti za djecu, evo koje su najveće

Avaz.ba

20.12.2017

Lijekove pod ključ

Šumeće tablete željeza i slični dodaci prehrani koji sadrže željezo i namijenjeni su odraslima, najčešći su uzrok trovanja djece lijekovima. Na takvo trovanje teško je pravodobno reagirati jer djeci najprije bude vrlo loše, zatim se čini da im se stanje popravlja, a onda naglo pogorša.

Zbog toga je takve dodatke prehrani (a i sve ostale lijekove) najbolje držati u zaključanom ormariću.

Hladna pegla na visoko

Na vruću peglu najčešće se opeku djeca koja su netom prohodala, a u 75 posto slučajeva to se događa u prisustvu odraslih. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da dijete zgrabi peglu, a budući da djeca ne znaju da trebaju ispustiti vrući predmet, često dobiju opekotine drugog stepena, koje zahtijevaju hitnu ljekarsku intervenciju.

Zato čim završite peglanje, iskopčajte peglu iz struje i stavite da se ohladi na visokom mjestu koje dijete ne može dohvatiti. Pripazite da kabl ne visi, jer ga dijete može povući.

Buka ometa razvoj

Osim što oštećuje sluh, buka može omesti mentalni razvoj djeteta i jezične sposobnosti. Stišajte televizor, birajte tiše igračke i kućanske uređaje. Buka je posebno opasna do sedme godine života kad se razvija sluh.

Nestabilni televizor

Televizor se može prevrnuti i povrijediti dijete ako se ono popne na namještaj i zgrabi ga. To najčešće čine djeca između prve i treće godine života. Televizore je dobro pričvrstiti za namještaj i ne puštati djecu blizu njih bez nadzora.

Ogrlice protiv buha

Sadrže insekticid koji kod djece može izazvati letargiju, mučninu i povraćanje. Pri jačoj izloženosti dijete može gubiti koordinaciju pokreta ili mu mogu oslabiti mentalne sposobnosti. Nemojte ih koristiti već češće perite psa.

Novi namještaj je štetan

Novi namještaj od iverice u zrak ispušta formaldehid, koji iritira oči, grlo i nos, te može potaknuti napade astme kod bolesne djece.

Oprema za vježbanje

Oprema za vježbanje opasna je za dječije prste koji se mogu zaglaviti, a trenje na pomičnim remenima sprava može povrijediti kožu.

Vrtni namještaj

Vrtni namještaj i ljuljačke napravljene od iverice tretirani su arsenom, koji je vrlo otrovan i može izazvati rak. Plastika je, ipak, sigurnija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.