SVAKODNEVNICA

Odgoj djece: Urednost se uči na primjeru

Avaz.ba

8.1.2018

Kako odgojiti uredno i odgovorno dijete? Odgovor je jednostavana: Pokažite mu to vlastitim primjerom! Odredite dan u sedmici za pospremanje dječije sobe i budite dosljedni. U početku pospremajte s djetetom, a poslije ga pustite neka radi samo.

Objasnite mu da je vrlo važno svakog jutra, odmah poslije buđenja, pospremiti krevet, poslije igranja staviti igračke u kutiju, poslije jela staviti tanjir u sudoper. I insistirati da to uradi samo. Takav odgoj pomoći će mu da jednog dana bude uredna i odgovorna osoba.

Dijete najbolje uči iz primjera odraslih te će upiti sve informacije onda kad vidi kako to stariji rade. Neka stoji uz vas cijelo vrijeme te mu objasnite da je vrlo važno da baš svaki dan iza sebe mora pospremiti.

Isto je toliko važno dijete učiti organizaciji još dok je malo. Tada možete zajedno s njim stavljati plišane igračke u kutije, a kako raste, tako mu zadajite nove obaveze koje mora svakodnevno poštivati.

Dok čiste svoju sobu, bilo bi dobro da im pustite muziku koju vole, jer će im biti zabavnije pospremati, a poslije posla ih obavezno pohvalite. Neka igračke budu raspoređene po kutijama da se dijete lakše snađe kada se igrati, a i jednostavnije će ih pospremiti.

Ako se dijete jako potrudilo ispuniti sve zadatke, onda ga nagradite tako da mu napravite omiljeni kolač ili odete s njim u park.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.