SVAKODNEVNICA

Zašto bebe ne treba kupati više od tri puta sedmično

Avaz.ba

10.1.2018

Svakodnevno kupanje može oštetiti nježnu kožu novorođenčeta, upozoravaju američki naučnici. Današnje bebe imaju mnogo više problema s kožom nego što je to ranije bio slučaj. Mnogi naučnici smatraju da je uzrok tome upravo to što roditelji kupaju bebu svaki dan.

Prema njihovim riječima, bebu ne bi trebalo kupati više od tri puta tokom sedmice i to običnom vodom. Kupanje u običnoj toploj vodi sasvim je dovoljno za održavanje bebine higijene.

Zato izbjegavajte antibakterijske i mirisne sapune, jer su nepotrebni, a mirišljave kupke samo isušuju kožu. Zbog toga djeca danas imaju sve više problema s ekcemima, osipom, svrabom i bubuljicama nego djeca prije 30 godina.

Stručnjaci tvrde da bebe prije nego što počnu puzati nikako se ne mogu isprljati toliko da bi ih roditelji morali kupati svaki dan. Koža beba je pet puta tanja od kože odraslog čovjeka i kupanje je samo dodatno nadražuje.

Svakog dana bebi trebate prati ruke, vrat, lice i guzu. Nakon ozbiljnog kupanja treba nježnim dodirima dobro osušiti kožu, posebno na pregibima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.