SVAKODNEVNICA

Djeca dišu na usta jer imaju ozbiljan zdravstveni problem

Avaz.ba

18.1.2018

Zrak do pluća može doći na dva načina: kroz nos ili kroz usta. Djeca uzrasta do šest mjeseci dišu isključivo na nos, pa im i najmanja sekrecija iz nosa može otežati disanje i ishranu. Zato im nos uvijek mora biti čist.

Stariju djecu, ukoliko to sama ne čine, treba poticati da dišu na nos ili ih odvesti ljekaru koji će otkloniti prepreke takvom disanju. Naime, mnoga djeca dišu na usta zbog trećeg krajnika, devijacije nosne pregrade, alergijskog rinitisa...

Prečišćavanje

Zrak koji tako dođe do pluća sadrži više čestica prašine, hladniji je i manje vlažan, jer je zaobišao "preradu" u nosu, a djeca su zbog toga podložnija kašlju, bronhitisu, upali pluća.

Glavnu ulogu u prečišćavanju zraka ima sluznica koja oblaže nosnu duplju. Kao i sluznica dubljih disajnih puteva, građena je od trepljastog epitela. Strane čestice se pri prolasku kroz nos zalijepe za sluz, a zatim se radom treplji pomjeraju prema ždrijelu i iskašljavaju.

Zagrijavanje

Hladan zrak može oštetititi sluznice disajnih puteva. Pri disanju na usta zrak se ne zagrijava, a udahnut na nos ima optimalnu temperaturu, blisku tjelesnoj, zahvaljujući kontaktu sa sluznicom nosa. Naime, sluznica nosa je bogata krvnim sudovima, pa toplota krvi prelazi na zrak.

Vlaženje

Vlaženje zraka obavlja se također u nosu. Dnevno se putem sluznice nosa izluči više od pola litra tečnosti koja se utroši upravo na vlaženje udahnutog zraka.

Kada je zrak suh, rad treplji u disajnim putevima je sporiji, sekret postaje ljepljiviji i teže se iskašljava, što pogoduje prodiranju mikroorganizama i nastanku infekcije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.