SVAKODNEVNICA

Moderno doba: Telefon je - korisna dječija igračka

Avaz.ba

21.1.2018

Vrlo je lako primijetiti da čak i mala djeca jako vole telefone. Nije ni čudo - izgledaju kao zanimljive igračke, sa svim onim dugmićima. Roditelji se nekad boje dati telefon djetetu u ruke, ali ne bi trebalo - bolje je što prije naučiti ga da rukuje ovom spravom.

U principu, nije teško naučiti dijete da rukuje telefonom, jer je ionako od starta zainteresirano i rado će ga držati u rukama. Naravno da telefon, ipak, neće moći koristiti beba, ali već u prilično ranom uzrastu dijete može naučiti da se njime služi i to će mu višestruko koristiti.

Recimo, dijete će tako već u ranom uzrastu naučiti brojeve od jedan do devet. Plus će i naučiti kako da ne pokvari aparat, to jest, kako pravilno njime da rukuje.

Igranje telefonom možete iskoristiti i da dijete učite lijepim manirima, u ovom slučaju, kako da se učtivo javi na telefon - ako ga to učite kroz igru, dijete će vrlo lako i vrlo rado upamtiti i poštovati šta je ono što treba da se kaže kad se javi na telefon, kao i šta je ono što se kaže kad se neko zove telefonom.

E, sad, ovo vodi i do priče o mobilnim telefonima. Mobilni telefon bi djetetu trebali nabaviti što je moguće kasnije - trebali biste što kasnije podleći kako djetetovim molbama da želi mobilni jer ga "svi njegovi drugovi" već imaju (dijete se lako može na ovaj način izraziti već i ako dva njegova druga imaju mobilni), tako i svojoj želji da uz pomoć mobilnog telefona kontrolirate dijete (ono na taj način znatno teže stiče samostalnost, koja će mu kasnije u životu biti neophodna).

Jednom kada djetetu nabavite mobitel, pokušajte ga makar ubijediti da ga na časovima drži isključenog. Naravno, djetetu zapravo mobitel uopće nije neophodan u školi, ali bit će ga maltene nemoguće ubijediti, ako ga već ima, da ga ne nosi sa sobom.

Koliko djeca postaju vezana za mobilne telefone osjetit će vaš džep, no bilo bi dobro naučiti ih da, makar, poštuju pravila pristojnosti koja nalažu kada treba isključiti telefon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.