SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Treba li davati lijekove kod prehlade i kašlja

Avaz.ba

24.1.2018

Lijekove za prehladu i kašalj trebalo bi prodavati uz upozorenje roditeljima da ne djeluju na djecu mlađu od šest godina, već da za njih mogu da budu i opasni, preporučuje Američka akademija pedijatara.

- Zašto da ne obilježimo ove proizvode nečim što izvjesno znamo?", zapitao je zvaničnik te organizacije u istupanju pred panelom američke Uprave za hranu i lijekove (FDA.

Predstavnici američke farmaceutske industrije ističu da se medikamenti protiv nazeba i prehlade u SAD godišnje koriste 3,8 milijardi puta kod djece i da u principu djeluju te da su sigurni, ali priznaju da ima rijetkih slučajeva kad se ti lijekovi pokažu fatalnim, kao i da je potrebno bolje informiranje roditelja o tome kako da ne pretjeraju u doziranju.

Američki pedijatri, pak, predlažu FDA da zabrani prodaju bez recepta pomenutih vrsta lijekova za djecu mlađu od šest godina, što je znatno rigoroznije od stava farmaceutskih firmi koje su nedavno predložile da se takva zabrana odnosi samo na djecu ispod dvije godine.

U izlaganju pred panelom pedijatar Patriša Džekson Alen istakla je da djeca u prosjeku pet do osam puta godišnje imaju nazeb, a najčešći simptomi tog oboljenja ne zahtijevaju nužno tretman lijekovima, već se treba osloniti na prirodne odbrambene mehanizme organizma.

Nisu testirani na djeci

Neki od ovih lijekova nikad nisu testirani na djeci, što je panel FDA signalizirao još 1972. godine. Jedno istraživanje FDA pokazuje da je u posljednjih 50 godina u SAD objavljeno svega 11 studija o djelovanju lijekova na djecu, a pri tom se nijedna nije bavila medikamentima za kašalj i prehladu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.