SVAKODNEVNICA

Zdravo dijete: Antibiotik nije uvijek potreban

"Bebe i mame"

23.5.2018

U ovo doba godine djeca se u pedijatrijsku ambulantu javljaju najčešće zbog akutnih infekcija gornjih disajnih puteva, koje su i najčešće infekcije u pedijatriji.

Najčešći simptomi zbog kojih se dolazi su curenje iz nosa, blaga ili umjereno povišena tjelesna temperatura, suh, nadražajni ili produktivni kašalj ili promuklost, uz dobro opće stanje djeteta.

Procjenjuje se da su u 90 posto slučajeva uzročnici ovih tegoba virusi, roditeljima je preporučljivo održavanje prohodnosti nosa, obaranje povišene temperature, a dijete treba uzimati dovoljne količine tečnosti i mirovati.

Međutim, roditelji se često pitaju zašto pedijatar nije prepisao sirup, odnosno antibiotik. Ali, treba znati da antibiotik nije uvijek potreban, jer djeca koja često uzimaju antibiotike, ponekad i bez potrebe, vremenom postaju imuna na njihovo djelovanje.

Nekontroliranom upotrebom antibiotika smanjuju se šanse za izlječenje, a bakterije postaju sve otpornije. Postavlja se pitanje čime onda liječiti infekcije, jer novih antibiotika još nema.

Zato treba znati da antibiotici ne liječe virusne infekcije (oni ne mijenjaju tok bolesti i ne sprečavaju komplikacije). Antibiotici se koriste samo kada su zaista potrebni, u odgovarajućoj dozi i dovoljno dugo. Zato ih nikada nemojte davati djeci bez konsultacije s pedijatrom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.