SVAKODNEVNICA

Autostolica je obavezna za bebu

"Bebe i mame"

9.2.2018

Tata vozi, a mama sjedi pozadi i u rukama drži dijete - slika je koja je vrlo česta kod nas. Možda djeluje idilično, ali je ustvari riječ o prizoru koji vas treba uplašiti.

Nevezano dijete, u slučaju sudara pri brzini od samo 60 kilometara na sat udara u objekte u vozilu ili van njega silom kojom bi udarilo o tlo da je palo s petog sprata, tvrde stručnjaci koji su zaduženi za sigurnost djece u saobraćaju.

Dakle, dijete ne treba voziti u automobilu ukoliko nema svoje sjedište, čak ni dok je beba. Postoje specijalna sjedišta na kojima je tačno određeno za koju su djecu napravljena.

Dakle, ne stavljajte djecu u sjedišta koja nisu primjerena njihovoj kilaži, jer jednostavno u slučaju naglog kočenja ili čak i najmanjeg udesa neće moći pravilno zaštititi dijete.

Nikada ne stavljajte sjedište na mjesto suvozača ukoliko putujete sami s djetetom. Mjesto za dječije sjedište je pozadi, a djeca se vrlo brzo naviknu na vožnju, čak i ako sjede sama.

Kada je riječ o starijoj djeci, objasnite im da pojas ne smiju dirati i zbog njihove sigurnosti potrudite se da ne vide dok zakopčavate pojas, tako će ih manje zanimati.

Za djecu od 2. do 4. godine najbolja sjedišta su ona koja imaju naslone za glavu i zaštitni dio sa strane. Što je zaštitni dio veći, dijete je sigurnije.

A sljedeći put kada sjednete u automobil i držite dijete u rukama, razmislite kako biste se osjećali da ih vidite da šetaju po krovu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.